Danske psykisk syge behandles af ungarske læger

Det er svært at få dækket de ledige stillinger inden for psykiatrien. Derfor har flere regioner nu valgt at hente arbejdskraften i Ungarn.

Ungarn flag (© Colourbox)

Manglen på psykiatere er nu så stor, at flere regioner er begyndt at ansætte psykiatere fra Ungarn.

Det gælder for eksempel Region Sjælland.

- Vi manglede speciallæger i psykiatri i regionen, og vi havde svært ved at rekruttere læger fra vores nabolande, Tyskland, og de nordiske lande. Og så havde vi hørt om gode erfaringer med ungarske speciallæger fra andre organisationer, siger vicedirektør i psykiatrien, Søren Bredkjær, til DR Nyheder.

Derfor har regionen taget kontakt til et rekrutteringsfirma i Ungarn, hvor uddannelsen til psykiater minder om den danske.

Syv har sagt ja

Foreløbig har syv ungarske psykiatere sagt ja til at flytte til Danmark. Inden de kommer herop, går de til intensiv dansk-undervisning 30 timer om ugen i et halvt år.

Inden for psykiatrien er det ekstra vigtigt at kunne tale med patienterne. Derfor valgte Region Sjælland først den ungarske løsning efter alvorlige overvejelser, siger Søren Bredkjær.

- Det er noget vi har drøftet rigtig meget, for var det overhovedet muligt? Men vi har tidligere gode erfaringer med kollegaer fra Tyskland, der har lært sproget, og som fungerer rigtig godt, siger Søren Bredkjær.

Dygtige til dansk

Ungarsk har ikke mange ord til fælles med dansk, men meget tyder på, at den benhårde indsats for at få de attraktive læger til at lære dansk, så de kan tale med og forstå patienterne, er lykkes.

- De fleste af dem, vi har ansat, er rigtig gode til dansk, og de er i stand til at indgå i en god kontakt med patienterne, understreger Søren Bredkjær.

Nordjylland er en af de andre regioner, der har erfaringer med at dække manglen på psykiatere med speciallæger fra Ungarn.