Danske Regioner: Det truer vores troværdighed, hvis vi ikke politianmelder overgreb omgående

Kun én ud af fem regioner har samlede retningslinjer for politianmeldelse af medarbejdere, der mistænkes for at have gjort noget kriminelt.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, udtaler, at alle regioner skal reagere med politianmeldelse som “refleks-reaktion”. (© (c) DR)

Hvis man har en begrundet mistanke om, at en medarbejder har gjort noget ulovligt - som for eksempel at krænke patienter seksuelt - skal vedkommende meldes til politiet. Med det samme.

Sådan lyder reaktionen fra Danske Regioners formand Bent Hansen på P1 Dokumentars afsløring af, at Region Hovedstaden to år i træk undlod at politianmelde en sosu-assistent, selvom regionen fik oplysninger om mulige overgreb på to patienter.

- Når man er vidende om, at der er foregået et overgreb, er det jo svært at forstå, at man ikke rent ledelsesmæssigt har det inde under huden, at det her skal vi ikke selv håndtere. Det har vi politiet til i vores samfund, siger Bent Hansen og tilføjer, at alle regionerne skal reagere med politianmeldelse som “refleks-reaktion” i disse slags sager.

Sosu-assistenten blev dømt for overgrebene i 2016 - flere år efter de fandt sted. Politianmeldelsen kom fra en af patienterne, efter hun var blevet udskrevet og Region Hovedstadens Psykiatri har i et skriftligt svar erkendt, at det “nok var en forkert beslutning” ikke at melde medarbejderen til politiet.

Kun én region har retningslinjer på området

En kortlægning, DR har lavet, viser, at kun én af fem regioner har nedfældet regionale retningslinjer for at sikre, at der sker politianmeldelse i sager om medarbejdere, der kan have begået noget kriminelt.

Men så risikerer man, at der ikke bliver fulgt op på sager om krænkelser og overgreb og at medarbejderne kan få ansættelse et nyt sted, siger lektor i sundhedsjura Kent Kristensen fra Syddansk Universitet.

Formanden for Danske Patienter Camilla Hersom er enig i, at det kan være en god ide.

- Meget få steder har retningslinjer for, hvornår man politianmelder, når det handler om sager, hvor det går ud over patienter, siger Camilla Hersom.

Hun understreger, at hun mener, at sagen fra Region Hovedstaden burde være politianmeldt uanset hvad og at manglende retningslinjer ikke er nogen undskyldning for ikke at politianmelde.

Danske Regioner: Vi vil se på det

Formanden for Danske Regioner gerne undersøge, om der skal være fælles regionale retningslinjer for samtlige regioner.

- Det vil jeg meget gerne være med til og meget gerne tage op. Man skal bare ikke bruge retningslinjer som en sovepude. Der skal være en meget hurtig reaktion i de her sager, for ellers så truer det vores egen troværdighed, siger Bent Hansen.

Region Hovedstadens Psykiatri har i dag retningslinjer for, hvornår og hvordan man skal politianmelde patienter i sager, hvor de bryder loven og man er nu i gang med at se på, om der skal indføres retningslinjer for politianmeldelse af medarbejdere.

RETNINGSLINJER:

  • Region Midtjylland har som den eneste region nedskrevne retningslinjer for politianmeldelse i sager, der vedrører alle regionens medarbejdere.

  • I retningslinjerne står der blandt andet, at der generelt skal ske politianmeldelser i sager om fx forbrydelser mod kønssædeligheden og formueforbrydelse.

  • Der står også, at det er vigtigt, at det er en myndighed uden for regionen, der sikrer en upartisk undersøgelse af, om der er foregået noget strafbart.

  • Flere af de øvrige regioner har forskellige lokale retningslinjer for forskellige dele af regionen. For eksempel har Region Nordjylland en retningslinje for blandt andet bosteder for personer med psykiske lidelser, hvor der står, at “enhver form for seksuel krænkelse, som en medarbejder begår mod en borger skal politianmeldes”. Samme princip gælder dog ikke for eksempelvis Aalborg Universitetshospital, Regionshospital Nordjylland og psykiatrien, oplyser Region Nordjylland.

Facebook
Twitter