Efter kritik af at der mangler hjælp til kræftpatienter, som sendes til behandling i udlandet, bliver sagen nu taget op i Danske Regioner.
Det vil formanden for organisationens sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (R,) sørge for. Danske Regioner er interesseorganisation for de fem regioner, som driver landets sygehuse.
- Vi skal helt klart se på det og finde ud af, hvilke muligheder vi har for at tilbyde patienterne hjælp i den situation, hvor de skal til udlandet, siger hun.
Karin Friis Bach har i 21 Søndag i aftes set 54-årige Heidi Pedersen fra Falster fortælle om, hvordan hun selv blev tovholder på mange ting, da hun skulle til London for at få en livsvigtig kræftoperation.
Heidi Pedersen fik tilbuddet om at komme til i London, da Aarhus Universitetshospital ikke kunne operere hende inden for tidsfristen for kræftpatienter på fjorten dage. Operationen har fjernet hendes kræft, og hun er taknemlig for tilbuddet, men beskriver forløbet som kaotisk og uoverskueligt.
Og sådan skal det ikke være, lyder det fra den radikale sundhedspolitiker, der har hæftet sig ved, at Heidi Pedersen har beskrevet situationen som angstprovokerende.
- Det skal jo ikke være angstprovokerende at være patient i det danske sundhedsvæsen, heller ikke når man er ude at rejse som en del af sin behandling, fastslår Karin Friis Bach.
Udover at være tovholder oplevede Heidi Pedersen blandt andet sproglige udfordringer på rejsen, og hun måtte selv betale 12.000 kroner for, at hendes mand kunne komme med som ledsager. Se hendes historie her:
Ledsager med?
Heidi Pedersen er en af blot fire kræftpatienter fra hele landet, som i de seneste otte måneder har taget imod en hurtigere behandling i udlandet. Det fremgår af en rundspørge, DR har foretaget til regionerne.
Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard foreslår, at man giver kræftpatienter som hende mulighed for at få en læge med til udlandet, som kan hjælpe og bygge bro til sygehuset dér.
Her kan du høre Jes Søgaard forklare sit forslag til at forbedre det nuværende tilbud:
Og spørgsmålet om at kunne få en pårørende eller en sundhedsperson med som ledsager er noget af det, som Karin Friis Bach vil tage op i Danske Regioners sundhedsudvalg.
- Jeg vil gå ind og undersøge, hvordan mulighederne egentlig er for at få en ledsager med, og hvordan vi bedre kan sætte os ind i forløbet, - altså det forløb, patienten kommer igennem både før og efter operationen, siger hun.
Men er der penge og ressourcer i sundhedsvæsenet til at hjælpe patienter til udlandet?
- Der er for nylig sat penge af til, at vi kan gøre mere for kræftpatienter. Blandt andet bliver der lavet en specialenhed for livstruende sygdomme, og det er jo især kræft.
- Så der er sat nye ting i gang, og jeg har god tiltro til, at det kan lade sig gøre, lyder det fra Karin Friis Bach.
Her kan du høre formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach, i TVA Live:
Danske Regioner har ikke gjort op, hvor mange kræftpatienter der har afslået et tilbud om at komme til udlandet. Men ifølge Karin Friis Bach er der mange, der siger nej tak.
- Hvis ventetiden er overskredet med få dage, vælger mange at blive i Danmark med det personale, de kender. Der er også nogle patienter, hvor kræften udvikler sig langsomt, og man sagtens kan vente en uge eller to og få behandlingen senere, siger hun.
Men der skal være et tilbud om at komme til udlandet, hvis ventetiden er for lang herhjemme, understreger Karin Friis Bach.
- Det er rigtig vigtigt, for der er tilfælde, hvor det redder liv. Så der skal være et tilbud, som patienter synes, de kan tage imod. Som ikke er så uoverskuelige, at det bliver en hindring.
Sundhedsminister: Patienter skal tages i hånden
Og det er en opgave for regionerne at gøre det trygt for kræftpatienter at tage imod et tilbud om at komme til udlandet.
Det understreger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en reaktion på Heidi Pedersens oplevelser.
- Det skal være et reelt tilbud, forstået på den måde, at man ikke bare forudsætter, at patienten har engelskkundskaber på et højt niveau, selv er i stand til at lade sig transportere og i øvrigt skal være navigatør i sit eget behandlingsforløb i udlandet i en meget, meget sårbar situation, lyder det fra ministeren.
- Der er det jo afgørende, at sygehuset og regionen sørger for at tage patienten i hånden, rådgiver, vejleder og sørger for, at man kan komme gennem et trygt forløb, også selvom det skal foregår på et sygehus i udlandet.