Danske soldater i krig igen: Soldaterbørn bekymrer sig

Veterancenteret hjælper soldaterfamilierne til at tale sammen om usikkerheden.

ARKIVFOTO. Det nye danske bidrag til kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat i Irak og Syrien betyder fornyet udsendelse af fire operative F16-kampfly med 110 personer, specialoperationsstyrker på op til 60 personer og et transportflybidrag på op til 60 personer (Foto: christian Als © Scanpix)

Danske soldater og kampfly skal i krig mod terrorgruppen Islamisk Stat. Det vedtog Folketinget i går.

Det betyder, at usikkerheden breder sig i soldaterfamilierne, blandt andet hos børnene typisk fra syv-otte år og op.

- Børnene bekymrer sig, men er samtidig bevidste om, at det i forvejen er vanskeligt for mor og far, sige Jette Albinus, der er oberst og chef for Veterancentret, som fra 2011 har hjulpet veteraner og pårørende før, under og efter udsendelse.

Hun fortæller, at soldaternes børn kan have en tendens til at gå alene med deres bekymringer, fordi de ikke vil belemre mor eller far.

Derfor taler Veterancenteret med soldaterne og de pårørende, ligesom centeret planlægger at tage ud på skoler og tale med børn om, hvordan de bør opføre sig over for venner, hvis forældre er i krig.

- Vi prøver at komme ud og fortælle, hvad det er, man oplever, når man er barn af en udsendt soldat, og hvordan skolerne og kammeraterne kan hjælpe, så man kan tale om det, og det bliver lidt nemmere at dele bekymringerne, siger Jette Albinus.

Børn taler ofte meget direkte til hinanden, men ifølge Veterancenterchefen kan det gøre ondt på et soldaterbarn at høre spørgsmål som 'er du ikke bange for at din far dør'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk