Danske soldater kommer styrket hjem efter et år i Estland

200 danske soldater har i et år holdt russerne for døren i Estland. Lørdag vender de hjem.

Det første hold danske soldater ankom til Estland i januar 2018. I juli 2018 blev det erstattet af et nyt hold, som vender hjem lørdag. (Arkivfoto) (Foto: INTS KALNINS/SCANPIX DANMARK © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Gennem et år har cirka 200 danske soldater været en del af Natos magtdemonstration mod øst i Estland. Og selv om Nato-missionen fortsætter i Baltikum, så holder det danske bidrag pause.

Natos mission i de baltiske lande går under navnet enhanced Forward Presence (eFP), og de danske soldater indgår i en rotationsordning med andre lande i en britisk ledet bataljon på cirka 1.000 mand.

- Vi vil sende et signal til Rusland om, at Nato står på den anden side af grænsen last og brast inden for alliancen, så det er ikke en god idé at angribe, siger Kenneth Pedersen, generalmajor og chef for Operationsstaben i Forsvarskommandoen.

Soldaternes opgave er derfor simpel: Vær til stede. Så de danske soldater har primært bevæget sig rundt i landet for at gøre sig synlige og skabe tryghed blandt det estiske folk.

Sideløbende med deres opgaver har de udnyttet tiden til træning og uddannelse i det udfordrende estiske øvelsesterræn. Det har også givet soldaterne mulighed for at træne under barske vinterforhold - og det har styrket dem.

- Det er et rigtig skarpt kompagni, der kommer hjem. De har virkelig fået trænet og dygtiggjort sig i den tid, de har været derovre, siger Kenneth Pedersen.

Når de hjemvendte soldater lander på dansk jord i Roskilde Lufthavn lørdag eftermiddag vil de blive modtaget af forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) samt deres pårørende.

I 2020 forventes det, at Danmark sender endnu et hold afsted til Estland. Men indtil da har belgiske soldater overtaget ansvaret.

/ritzau/