Danske soldater skal træne ukrainere i krigen mod Rusland

130 danske soldater skal være med til at uddanne ukrainske soldater i et britisk-ledet træningsprojekt.

Danske soldater på Adazi militærbasen i Letland, torsdag den 31. marts 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

130 danske soldater skal træne ukrainere i kampen mod Ruslands invasion. Det bekræfter Forsvarsministeriet til DR Nyheder.

Der er tale om et træningsprojekt, som briterne står i spidsen for, og som Danmark altså nu vil bidrage til.

Uddannelsen, som de danske soldater skal hjælpe med, omfatter for eksempel våben- og skydeuddannelse, bykamp, militær taktiske operationer i felten og førstehjælp.

Det forklarer forsvarsminister Morten Bødskov til Jyllands-Posten.

- I løbet af kort tid sender Danmark 130 militære instruktører afsted til et britisk træningsprojekt. Her skal de blandt andet gennemføre grundlæggende militær træning af ukrainske soldater med ingen eller begrænset militær erfaring, siger Morten Bødskov til Jyllands-Posten.

Samtidig med at Danmark sender 130 soldater ind i træningsprojektet, åbner Forsvarsministeriet også for at træne ukrainske soldater her i landet.

Ministeriet er derfor gået i dialog om støtte til uddannelse af befalingsmænd og støtte til det ukrainske hjemmeværn. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Der er afsat 100 millioner kroner til indsatsen.

Våbenhjælp bevæger sig ind i ny fase

Ifølge DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager, er de danske soldaters opgave et tydeligt tegn på, at både krigen og våbenhjælpen har bevæget sig ind i en ny fase.

- Tidligere handlede det om at bevæbne Ukraine, så landet kunne forsvare sig selv. Nu handler det om at gøre det ukrainske forsvar langtidsholdbart og dermed i stand til at føre krig i lang tid. For at kunne det, så er der brug for mange soldater, siger Mads Korsager.

Han forklarer, at Danmark groft sagt skal hjælpe med at gøre helt almindelige ukrainske civilister til soldater. Det skal ske i en form for træningsperiode, der på mange måder ligner det, som mange danske værnepligtige har prøvet.

Og signalet med bidraget fra Danmark er ikke til at tage fejl af.

- Der er ingen tvivl om, at signalet i denne mission er stærkere end hidtil, hvor Danmark har støttet med våben eller udstyr, som man i øvrigt ikke specifikt ville fortælle om, siger Mads Korsager og uddyber:

- Nu stiller Danmark sig side om side med England - en af Ruslands mest hårdnakkede modstandere sammen med USA - i en mission, der handler om at uddanne ukrainere til at slå russiske soldater ihjel. Det her er endnu et lille skridt op ad eskalationsstigen.

Flere lande bidrager

Danmark er ikke det eneste land, der hjælper briterne i træningsprojektet.

For nylig besluttede Sverige at bidrage med op mod 120 instruktører til træningen. De skal hjælpe til med at træne ukrainske civile i basale militære færdigheder.

Også Finland har meldt ud, at de vil bidrage med tyve personer til træningen af de ukrainske soldater.

Danmark har tidligere støttet med træningsaktiviteter i Ukraine under den britisk-ledede Operation Orbital, hvor man trænede ukrainske soldater i grundlæggende færdigheder. Derudover var Danmark også tidligere involveret i Canadas Operation Unifier, hvor ukrainske soldater også modtog træning.

Meldingen fra det danske forsvarsministerium kommer forud for en stor international donorkonference på Christiansborg i morgen.

Her er de tre forsvarsministre fra Danmark, Ukraine og Storbritannien værter, og formålet er at øge støtten til Ukraines kamp mod Ruslands invasion.