Danske soldater slår og sparker civile irakere

Danske soldater i Irak har i vidt omfang både slået og sparket civile irakere. Det fortæller flere soldater til TV-avisen. De danske soldaters hårdhændede metoder var kendt af officererne, som stiltiende tillod, at det skete.

Danske soldater i Irak har i vidt omfang både slået og sparketcivile irakere. Det fortæller flere soldater til TV-avisen.

- Det var desværre nødvendigt at slå irakerne for at få dem tilat makke ret. Det var ofte det eneste sprog, de forstod, sigeroverkonstabel Kent Rasmussen.

Episodenfandt sted den 15. februar.

Seniorsergenten blev anmeldt af en kollega.

Det danskeforsvar behandlede sagen i tre måneder.

Seniorsergenten gik over stregen under en husundersøgelse, da encivil iraker "gav ham fingeren", hvorefter seniorsergenten skubbedetil ham med sin riffel.

En dansksoldat blev i sidste uge irettesat for at gå over stregen over foren irakisk civil.Dansk soldat irettesat

De hårdhændede metoder blev for eksempel taget i brug, når dedanske soldater skulle uddele vand og diesel på tankstationerne.Her opstod der ofte tumult, og den eneste måde hvorpå soldaternekunne kontrollere situationen var ved at slå og sparke de civileirakere.

- I Irak må man jo ikke røre en kvinde med hænderne. Derfor varvi nødt til at sparke dem over skinnebenet i stedet for, sigerseniorsergent Caleb Noltensmejer til TV-avisen.

Slået med geværkolbe

De irakiske mænd blev til gengæld slået i ansigtet og på kroppenmed både flad hånd, knyttet næve eller enden af en geværkolbe. Detskete, når de danske soldater havde behov for at sætte sig irespekt. Det kunne for ekspempel være i en potentiel farligsituation, hvor en iraker begyndte at røre ved soldaternesvåben.

- Du kunne råbe og skrige af dem, men de ville ikke holde op,før du vendte dig om og gav den første en ordentlig en på skrinet,siger seniorsergent Caleb Noltensmejer.

De danske soldaters hårdhændede metoder var kendt afofficererne, som stiltiende tillod, at det skete.

- Alle de lokale irakere fortalte os, at det var sådan man sattesig i respekt i Irak. Vi har heller aldrig fået nogen klager overhændelserne. Det blev ligesom respekteret og accepteret, sigeroverkonstabel Kent Rasmussen.

Forsvarsminister vil ikke kræve undersøgelse

Forsvarsminister Søren Gade fra Venstre mener, at det lydervoldsomt, at de danske soldater har været nødt til i vidt omfang atbruge vold mod civile irakere, men han vil ikke umiddelbart kræve,at sagen bliver undersøgt yderligere.

- Soldaterne har ret til at udøve det, der hedder nødvendigmagtanvendelse. Jeg kan selvfølgelig ikke være hundrede procentsikker på, at der her er tale om nødvendig magtanvendelse, men såer det, at vi har auditørkorpset til at undersøge sådanne sager.Korpset har tilsyneladende ikke vurderet, at disse sager skulleundersøges nærmere, siger forsvarsministeren til TV-avisen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk