Danske soldater til Afghanistan

Folketinget vedtog i dag, at der skal sendes mellem 260 og 400 danske soldater af sted til Afghanistan. Samtidig siger regeringen, at man sideløbende med den anden styrke er parat til at sende danske soldater til Afghanistan under FN-ledelse.

Folketinget vedtog i dag, at der skal sendes mellem 260 og 400danske soldater af sted til Afghanistan for at deltage ibekæmpelsen af Taleban-styrkerne.

Kun SF og Enhedslisten stemte imod beslutningen, som blev til påbaggrund af et ønske fra USA om dansk bistand.

Samtidig siger forsvarsminister Svend Aage Jensby, at regeringenogså er parat til at sende danske soldater til enFN-stabilitetsstyrke i Afghanistan.

Denne styrke skal altså afsted sideløbende med de soldater, dernu sendes af sted for at deltage i den amerikanskemilitæraktion.

Et mindre antal stabs- ogforbindelsesofficerer.

Specialstyrker fra Jægerkorpset ogFrømandskorpset, ca. 100 soldater.

4 F-16 kampfly og mellem 80-230soldater.

Et C-130 Hercules transportfly og ca.75 soldater.

Danmark støtter den amerikansk lededekamp mod terror med:

Venter på en FN-beslutning

Det er endnu uvist, hvor mange danskere, der skal deltage iFN-styrken, der skal ledes af briterne.

Regeringen venter på, om FN i løbet af weekenden får vedtaget,at styrken skal indsættes. Men ifølge oplysninger tilForsvarsministeriet bliver den beslutning næppe vedtaget førtidligst mandag.

Folketinget kan senest torsdag i næste uge vedtage at udsendestyrkerne under FN, hvis beslutningen skal træffes i år.

Soldater på plads i januar

Folketingets accept af den amerikanske forespørgsel betyder, at 100danske specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset skal værepå plads i Afghanistan i begyndelsen af januar. Samtidig vilDanmark indsætte fire F-16 jagerfly og et Herculestransportfly.

I alt regnes der med, at Danmark stiller med mellem 260 og 400mand inklusive støttepersonel, som alle skal operere underamerikansk militærledelse.

SF og Enhedslisten stemte som nævnt imod beslutningen, mensSocialdemokratiet stemte for, selv om partiet har kritiseretregeringen for at strikke hjælpen forkert sammen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk