Danske soldater til Folketinget: Giv afghanske tolke asyl

I et åbent brev på Facebook skriver danske soldater under på, at de vil have Folketinget til at afvikle Tolkepakken.

Danske soldater vil gerne have Folketinget til at give de afghanske tolke den behandling, de fortjener, fortæller kaptajn i Forsvaret Mads Silberg. (© Mads Silberg)

- Vi veteraner og soldater tager det ret bogstaveligt, når der bliver sagt, at vi ikke lader nogen 'i stikken'. De ord forpligter!

Sådan lyder det blandt andet i et langt, åbent brev til Folketinget, som lige nu deles på Facebook.

Brevet er en underskriftsindsamling blandt danske soldater og en opfordring til, at Folketinget sørger for at skaffe asyl til de afghanske tolke, som har hjulpet de danske styrker i Afghanistan, og som på nuværende tidspunkt mener, at de er i livsfare og på flugt fra Taleban. 

Tolkepakken bliver en skamstøtte

De danske soldater frygter, at Tolkepakken 'er ved at udvikle sig til en skamstøtte over vores indsats og de ofre, vi har bragt i Afghanistan'.

Tolkepakken blev vedtaget af regeringen, Venstre, Liberal Alliance og Konservative i 2013 og havde netop til hensigt at sikre, at ingen tolke, som har hjulpet den danske indsats i Afghanistan, ville blive ladt i stikken.

Efterfølgende har der været kritik af pakken fra flere sider - blandt andet efter at 42 tolke har fået afslag på hjælp fra Danmark.

Den danske kaptajn i Forsvaret Mads Silberg er blandt den gruppe soldater, som har formuleret brevet. Han har været udsendt til Afghanistan og har selv haft tæt kontakt med de afghanske tolke.

Han mener ikke, at Tolkepakken lever op til sit erklærede formål.

- Den siger et og gør noget andet. Der står, at de ikke vil lade nogen i stikken, men samtidig gør den det stik modsatte gennem sine krav. Der er en urimeligt høj bevisbyrde hos tolkene for at bevise, at de er i fare. Vi mener, at deres indsats berettiger til, at vi viser dem den tillid og respekt, at vi stoler på det, de siger. De har fortjent en særstatus, siger han til DR Nyheder.

- Vi fortjener at blive hørt

Mads Silberg har haft kontakt med afghanske tolke, som lever i skjul og frygter for deres liv - heriblandt 'Aman' som nævnes i brevet på Facebook.

- I Afghanistan er der ingen hjælp at hente, for der ses tolkene ofte som forrædere. Hvis vi ikke hjælper dem, er de fortabte, siger Mads Silberg.

Han håber, at det åbne brev vil være med til at sende et kraftigt signal til politikerne.

Og at et fortsat stigende antal danske soldater skriver under på brevet, håber han, politikerne tager alvorligt.

- Vi soldater har om nogen ydet en loyal indsats, som gør, at vi fortjener at blive hørt, siger han til DR Nyheder.