Danske studerende: Forældrekøb skaber A- og B-hold på boligmarkedet

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er åbne for at se på ændrede skatteforhold ved forældrekøb.

Boligøkonomisk Videnscenter estimerer, at cirka 10.000 ejerlejligheder i Danmark er forældrekøb. Arkivfoto (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Nogle forældre har råd til at købe en lejlighed til deres børn. Andre har ikke.

Konsekvensen kan ifølge Danske Studerendes Fællesråd være, at nogle studerende får en forlomme ind på det anstrengte boligmarked i de store studiebyer, imens andre står med håret i postkassen.

- Det er dejligt for de unge, der har forældre, der kan hjælpe dem. Men det er der også rigtig mange, der ikke har, siger formand Sana Mahin Doost.

Det mener De Radikale også, og derfor foreslår partiet i dag, at man fjerner to af de nuværende skattefordele, som forældrekøberne ofte benytter sig af, når de køber lejligheder til deres børn.

Ifølge De Radikales forslag betyder skattefordelene nemlig, at statskassen går glip af 285 millioner kroner om året. De penge vil partiet i stedet bruge på en fond, som kommunerne og de almene boligselskaber kan søge penge hos, når de bygger ungdomsboliger. Målet er at medfinansiere 20.000 almene ungdomsboliger over de næste ti år.

SF, Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti mener også, at forældrekøb er med til at skævvride boligmarkedet, og derfor erklærer partierne sig parat til at diskutere, om virksomhedsordningen, hvor forældrene opretter en udlejningsvirksomhed og lejer ud til deres børn og på den måde sparer renteudgifter og ejendomsskatter, fortsat er en god idé.

Men vil det egentlig nytte noget med færre skattefordele - for forældre kan jo også låne penge til deres børn, som børnene så bruger på en lejlighed - og så kalder de det bare ikke for forældrekøb?

- Der vil altid være smuthuller, men det er vigtigt, at man åbner for diskussionen, for det er vigtigt, at man bygger flere ungdomsboliger, siger Sana Mahin Doost.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Sana Mahin Doost opfordrer til, at der bliver bygget flere ungdomsboliger. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Bolig er basalt vilkår

- Det at have en bolig og have tag over hovedet er helt centralt for at komme til at prioritere sit studier. Det er basale vilkår. Man skaber et A-hold og et B-hold, siger hun.

- Man skal ikke bebrejde den enkelte forælder for at hjælpe sit barn. Men alle unge skal have adgang til bolig. Det er at ligestille de studerende. De, som har velstillede forældre og mulighed for at benytte sig af forældrekøb, vil også have glæde af en billig studiebolig - man kan jo se det som en myndiggørende proces, hvor man bliver uafhængig af sine forældre.

Boligordfører hos Socialdemokraterne, Kaare Dybvad, mener, at De Radikales forslag er et godt initiativ - men han vil dog ikke ikke tage stilling til, om partiet vil stemme for forslaget endnu.

DF: Ordning er for lukrativ

Dansk Folkeparti vil som udgangspunkt gerne stemme for forslaget og dermed stoppe en del af de skattemæssige fordele, forældre har ved at købe og leje bolig ud til deres barn.

- Som udgangspunkt synes vi, at det er udmærket, at forældre kan købe bolig til deres børn. Men vi vil gerne være med til at ændre reglerne i den forstand, at vi synes, at det er rimeligt, at man ændrer i virksomhedsskatteordningen, for den er blevet for lukrativ. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvad modellen så skal være, siger han.

Skattefordele ved forældrekøb

  • De Radikale foreslår, at man fjerner to af de nuværende skattefordele, som forældrekøberne ofte benytter sig af.

  • 1) Beskatningen af forældrekøb foregår igennem tre ordninger: De almindelige skatteregler for renteindtægter, en kapitalsafkastordning og en virksomhedsordning. Den mest benyttede er virksomhedsordningen, hvor forældrene opretter en udlejningsvirksomhed og lejer ud til deres børn og på den måde at spare renteudgifter og ejendomsskatter.

  • 2) Når ens barn er færdig med at bo i lejligheden, kan man sælge den billigt til sit barn til en 15 procent lavere pris end den offentlige ejendomsvurdering - vurderinger, som i øjeblikket kan være langt under markedsprisen.

  • De Radikale foreslår et forbud mod at sælge under den offentlige vurdering.