Danske Studerendes Fællesråd om check på 1.000 kroner: 'Det er alt for lidt'

1.000 kroner gør kun en forskel på den meget korte bane, mener formanden fra de studerendes organisation

Regeringen besluttede i nat, at folk på overførselsindkomst får 1.000 kroner som en del af den nye aftale. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

De studerende får stukket 1.000 kroner i hånden med regeringens seneste økonomiske aftale.

Beløbet bliver udbetalt senest i oktober 2020, og det bliver givet til alle på overførselsindkomst.

Men 1.000 kroner er ikke nok, mener formanden for organisationen Danske Studerendes Fællesråd, Johan Hedegaard Jørgensen.

- Det er alt for lidt. Vi kan se, at unge mennesker har skovlet gæld ind de sidste mange måneder. Det kommer 1.000 kroner ikke til at dække. Men det kommer selvfølgelig til at gøre en forskel på den korte bane, lyder det fra formanden.

Forlænger lån

Udover at de studerende får en skattefri check, får de også mulighed for at forlænge de ekstra SU-lån, som var en del af regeringens hjælpepakker i starten af coronakrisen.

Lånene forlænges yderligere med to måneder, og det betyder, at de studerende kan låne op til 9.582 kroner om måneden - tre gange så meget som normalt - fra marts til og med august.

DR Nyheder har forsøgt at få de seneste tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, for hvor mange studerende der benytter sig af de ekstra SU-lån. Det har ikke været muligt.

Den seneste opgørelse er fra marts og april, og her havde cirka 24.000 studerende benyttet sig af muligheden.

Men en forlængelse af lån er heller ikke noget, som vækker begejstring hos Danske Studerendes Fællesråd.

- Vi er ret bekymrede for, at man udvider den her låneordning. Det bliver til rigtig mange penge, som man i sidste ende skal betale tilbage, hvis man har taget lån på det maksimale beløb om måneden, siger Johan Hedegaard Jørgensen.

Men i får jo 1000 kroner af partierne. Vi andre får feriepenge, som vi selv har sparet op?

- Vi har en grundlæggende samfundskontrakt, om at man ikke skal være dybt forgældet, når man tager en uddannelse. Men selvfølgelig hjælper 1.000 kroner, det er bare ikke så meget, siger formanden.

Studerende glad for lån

Frederik Jensen tror ikke regeringens tilbud kommer til at betyde det helt store.

25-årige Frederik Jensen blev glad, da han hørte, at regeringen forlænger muligheden for at tage ekstra SU-lån.

Han er i gang med at læse en HF, så han på sigt kan uddanne sig til gymnasielærer i matematik og kemi.

- Jeg havde et job, som e-sportscoach, men på grund af corona blev jeg fyret. Så jeg var glad for, at jeg kunne tage ekstra SU-lån. Det er svært at få det til at køre rundt, når man skal betale husleje, mad og bøger, siger Frederik.

- Hvis jeg vil ned til min familie eller skal på ferie, så kan det kun lade sig gøre med ekstra lån.

Han har indtil videre kun taget lån i marts måned, men han kan ikke afvise, at han vil tage flere.

Og han er i modsætningen til Danske Studerendes Fællesråd ikke så nervøs for, at pengene skal betales tilbage på et tidspunkt.

- Der findes jo gode afdragsordninger. Det er mange penge, men nogle gange er man nødt til at gøre det, jeg tror ikke mange forstår, hvor dyrt det er at bo alene.

Hvad siger du til de 1.000 kroner, som regeringen giver dig?

- Det er fint, men som min familie siger i Jylland '1.000 kroner forslår som en skrædder i helvede'. Det er lidt at grine af dem, som er på overførselsindkomst, afslutter han.