Danske surfere boltrede sig i orkan

- Det blev lidt mere ekstremt, end jeg havde regnet med. Det var sindssygt, siger 43-årig surfer, som mandag satte danmarksrekord.

43-årige Brian Røgild udnyttede orkanen og satte mandag Danmarksrekord i surfdisciplinen 'speed'. Her ses han under et race i Frankrig. (Foto: Privatfoto)

Mens det meste af Danmark gemte sig indendørs, var mandagens stormvejr en dag, som mange danske surfere har ventet på i årevis.

Blandt andre 43-årige Brian Røgild fra Hedehusene.

Han er har windsurfet i 26 år og er tidligere professionel. Tidligt mandag morgen pakkede han sit udstyr og drog sammen med tre venner mod Vadehavet.

Klokken elleve var han på vandet. Netop som orkanen indtog det sydlige Jylland.

- Det var en lille storm, da vi startede, men da klokken blev 13 var det helt sindssygt. Det var så vildt. Det blev pludselig meget mere ekstremt, end vi havde regnet med, siger han.

Styrt med 84 km/t.

83,3 km/t. hjalp orkanen Brian Røgild op på, og dermed satte han ny dansk rekord i surfdisciplinen speed. Den tidligere rekord lød på 79,6 km/t. på 500 meter. Men det var ikke helt ufarligt.

- Det går rimelig stærkt, og der vil man altså ikke styrte, men det endte jeg alligevel med at gøre - med 84 km/timen. Så jeg har lidt ondt i brystkassen i dag, siger rekordholderen.

Efter to timer stoppede kammeraterne legen. Det var simpelthen for farligt. Alligevel nød de adrenalinsuset, og Brian Røgild surfede af sted med et smil på læben.

- Det var vildt sjovt, for det er jo ikke så tit, man får lov til at opleve så meget fart i Danmark, siger han.

Redningsaktion på Rømø

Robert Sand, en af Danmarks bedste windsurfere, var i 2006 med i Red Bulls Storm Chase, hvor de jagtede stormvejrets største bølger. Han fortæller, at rigtig mange surfere var ude i orkanen i går.

- Rigtig mange af mine venner postede billeder og opdateringer på Facebook om deres vilde ture. Det er noget, vi har ventet på i mange år, siger han.

På Sjælland mødtes surferne på lokale spots, og også på Langeland boltrede kitesurfere og windsurfere sig i vinden - der bød på vindstød helt op mod 53 sekundmeter. Mange gav dog op, da stormen nærmede sig sit højeste.

På Rømø var det da også ved at gå galt, da tre surfere blev fanget af højvande. Her måtte både politiet og Søværnets Operative Kommando rykke ud mandag eftermiddag.

Farligst at køre hjem mod Sjælland

Brian Røgild mener, det var mere farligt at komme hjem til Sjælland, end det var at surfe i stormen. To gange måtte vennegruppen finde en ny rute væk fra havet, da træerne knækkede ned over vejene.

- Da vi holdt ved et væltet træ, og min kammerat steg ud, så fløj bildøren op, den smadrede fuldstændig, så vi var nødt til at binde den til bilen for at kunne køre videre. Samtidig væltede to kæmpe træer, siger Brian Røgild.

DSB:

Da de kom ud på motorvejen, lå også flere væltede biler, og Lillebæltsbroen var lukket.

Brian Røgild understreger, at surfturen i Vadehavet var sikkerhedsmæssig forsvarlig.

- Tidevandskanalen er 50 meter bred, så det var ikke muligt at blæse ud på åbent hav, siger han.