Danske tal for raske er 'lige om hjørnet': Derfor kommer de først nu

Statens Serum Institut har været nødt til at bygge en algoritme fra bunden.

Rigshospitalets nye coronavirus-afdeling COVita, der er indrettet i den netop færdigbyggede nordfløj. (Foto: Claus Thomsen/Region Hovedstaden © Scanpix)

Der er gået mere end en måned, siden den første dansker 27. februar blev konstateret smittet med coronavirus.

Det var TV2-journalisten Jakob Tage Ramlyng, der efter en uge i karantæne blev erklæret rask og kunne se sin familie igen.

Siden da er kurven med dokumenteret smittede, indlagte og døde steget brat - men de danske sundhedsmyndigheder har stadig ikke

offentliggjort
tal for raskmeldte danskere.

- Det er ikke tal, som vi normalt opgør. Og derfor har vi været nødt til at lave en algoritme helt fra bunden, forklarer overlæge hos Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

Tidligere meldte Statens Serum Institut ud, at tallene for raskmeldte ville være klar i starten af april.

- De er lige om hjørnet, så jeg håber, at vi kan melde det ud inden for de nærmeste par dage, siger Tyra Grove Krause.

Må antage, at personen er rask

Statens Serum Institut udgiver dagligt en rapport med alder, køn, smitteland og bopæl på dem, der er blevet testet og har fået bekræftet Covid-19.

Men antallet af raskmeldte optræder ikke i rapporten, for det er en mere vanskelig opgave, da mange syge ikke bliver indlagt på hospitalet. Derfor kan man heller ikke automatisk registrere, at de bliver udskrevet igen.

- Derfor siger vi, at hvis man har fået påvist Covid-19 og ikke er indlagt 14 dage efter og ikke er død, så er man nok rask. Det er det, vi ser på.

- Og hvis man stadig er indlagt efter 14 dage, så kigger vi igen på det ved næste udskrivelsesdato.

Universitet: 77 raske i Danmark

Mens Statens Serum Institut har arbejdet på algoritmen for antallet af raske coronasmittede, så har Johns Hopkins University løbende leveret deres bud på det samme tal.

Det amerikanske universitet, der samler sundhedsdata fra hele verden, har i skrivende stund opgjort antallet til 77 raske i Danmark.

Dette tal gælder dog antal raskmeldte i hele Rigsfællesskabet. Der er én raskmeldt i Danmark, 74 på Færøerne og to i Grønland.

Artiklen er opdateret 1. april med, at tallet for raskmeldte har regnet alle tal fra Danmark, Færøerne og Grønland med.