Danske unge er europamestre i fuldskab og druk

Den kedelige rekord kan føre til adfærd, som man siden fortryder, lyder advarslen fra Statens Institut for Folkesundhed.

82 procent af de danske 15-årige prøvet at drikke alkohol, mens det gælder 59 procent af deres europæiske jævnaldrende. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Danske 15-årige er europamestre i fuldskab og druk.

Det viser en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, skriver Statens Institut for Folkesundhed.

Rapporten har data fra 227.000 europæiske skoleelever i alderen 11, 13 og 15 år og viser, at det stadig er danske 15-årige, der hyppigst drikker alkohol og som oftest har prøvet at være fuld.

For eksempel har 82 procent af de danske 15-årige prøvet at drikke alkohol, mens det gælder 59 procent af deres europæiske jævnaldrende.

Øger risiko for adfærd, man fortryder

Statens Institut for Folkesundhed, som står for den danske del af undersøgelsen, kalder undersøgelsen 'bekymrende'.

- Det er bekymrende, at danske elever fortsat har så kedelig alkoholadfærd. Vi ved, at et stort indtag af alkohol - og særligt meget alkohol på én gang - øger risikoen for blandt andet ulykker, vold og sex og stofindtag, som senere fortrydes, siger Mette Rasmussen, der er projektleder og forsker, i en pressemeddelelse.

Rapporten viser, at 65 procent af de danske 15-årige har drukket alkohol inden for den seneste måned, og 42 procent har prøvet at været fuld mindst har to gange. Det er næsten dobbelt så højt som gennemsnittet i Europa.

I gennemsnit har 37 procent af de europæiske 15-årige drukket alkohol inden for den seneste måned, og 20 procent har været fuld mindst to gange.

Ser bedre ud for de 11- og 13-årige

Mens de 15-årige markerer sig negativt i undersøgelsen, ser det anderledes ud for de 11- og 13-årige i Danmark.

De er placeret omtrent i midten blandt deres jævnaldrende rundt om i Europa, hvad angår erfaringer med alkohol og fuldskab.

- Det er altså særligt de ældste danske skoleelever, som skiller sig ud, siger Mette Rasmussen.

- Vi ved, at der sker en voldsom ændring, fra de danske unge er 13 år, og til de bliver 15 år. De begynder at feste og bliver del af en kultur, hvor alkohol er en naturlig del af det sociale samvær med venner.

/DR Nyheder/