Danske unge flytter tidligst hjemmefra i Europa

Under halvdelen af de 16-24-årige unge i Danmark bor hjemme. Det er en klar rekord i EU.

Kollegier er ofte første stop efter mor og far for mange danske unge. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard © DR Østjylland)

Det kan være studie og fester, der trækker, eller bare lysten til at komme væk fra mor og far og stå på egne ben.

Årsagerne kan være mange, men faktum er, at danske unge flytter tidligere hjemmefra end unge i resten af EU.

Under halvdelen - kun 43 procent - af danske unge mellem 16 og 24 år bor stadig hjemme. Det er væsentligt færre end nummer to på listen, Finland, hvor 56 procent er hjemmeboende i samme aldersgruppe. Det skriver KL's blad, Momentum, i dag.

Ifølge Mogens Christoffersen, seniorforsker i Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFU, skal man kigge historisk for at finde årsagen.

- Det blev prioritet politisk tilbage i 60'erne, da der blev bygget tusindvis af kollegieværelser. Det har altså været praktisk muligt, og unge har haft økonomien til at flytte hjemmefra på grund af uddannelsesstøtte, siger Mogens Christoffersen til DR Nyheder.

Flytter når de er 21

Gennemsnitsalderen for at flytte hjemmefra ligger også lavere end resten af EU med hele fem år. Danske unge flytter i gennemsnit hjemmefra, når de er 21 år, og rent statistisk er kun svenskerne yngre med 19,6 år.

De 21 år er langt tidligere end nogle af de sydeuropæiske unge. For eksempel er gennemsnitsalderen for maltesiske unge over 30 år. Men ifølge Christoffersen er det ikke nødvendigvis et udtryk for, at sydeuropæerne ikke har lyst til at give sig i kast med tøjvask og madlavning på egen hånd.

- De ville formentlig gerne have den danske model, men forholdene er ikke til det. Danske unge flytter først og fremmest så tidligt, fordi samfundet har gjort det muligt for dem, forklarer Mogens Christoffersen.

Betyder noget for familieforholdet

Det er ikke helt uden betydning, at danske unge tester vingernes holdbarhed så tidligt. Det kan være sundt for udviklingen af deres familierelationer.

- De kan få et friere og mere jævnbyrdigt forhold til forældrene, når de flytter hjemmefra, i stedet for at blive i forælder/barn-rollen, som ikke udvikler dem lige så meget, fortæller Mogens Christoffersen.

Yasmin Davali er formand for Danske Studerendes Fællesråd, DSF, og hun er enig i, at det er godt for mange at flytte hjemmefra i den alder.

- Det er meget givtigt for rigtig mange, fordi de får lov til at definere deres egen hverdag, siger Yasmin Davali.

Svært at skaffe studiebolig

Men det giver også udfordringer, at unge flytter tidligt. For selvom økonomien måske er i orden på grund af SU og job, så kan det være en stor udfordring at finde en lejlighed.

- Der er rigtig mange, der skal starte på studie, som ikke kan få lov at flytte hjemmefra, fordi der er mangel på studieboliger i de store byer, fortæller Yasmin Davali.

Udfordringerne ved at finde en bolig kommer også til udtryk i ventelisterne til studieboliger. I de fire største byer er de lister nemlig rekordlange frem mod studiestart.

Facebook
Twitter