Danske unge sms'er stadig meget

Ofte skal antallet af daglige sms'er tælles i hundreder, siger medieforsker.

Nogle unge sender titusindvis af sms'er på bare få måneder.

Selvom mobiltelefonen efterhånden kan alt, bruger danske unge den stadig klart mest til at sende sms'er med.

Flere end 80 % har mobilen tændt alle døgnets timer, og det er ikke unormalt, at antallet af daglige sms'er skal tælles i hundreder.

Er afhængig

For nogen tenderer sms-forbruget et misbrug. En af dem er 15-årige Elizabeth Sørensen fra Herning, som selv mener, hun er afhængig af at sende sms'er.

- Jeg fik en rigtig god veninde, og så eskalerede det derfra. Det er da irriterende, at når man er sammen med folk, har man hele tiden lysten til at tage mobilen frem, siger Elizabeth Sørensen.

26.000 sendte sms'er

Rico Sørensen er far til Elizabeth. Han har netop tjekket den seneste tre måneders sms-udskrift fra teleselskabet.

- Da jeg var inde og kigge, kunne jeg se, hun havde sendt 26.000 sms'er. Det er faktisk lidt mindre, end da jeg sidst tjekkede, for da havde hun sendt 40.000, fortæller faren.

Bekymrede forældre

Elizabeths forældre er bekymrede for, at der er tale om et misbrug. Men de har ikke valgt at slå hårdt ned på forbruget. Kun om natten og i skoler er sms'er forbudt.

- Vi har svært ved at vurdere, om det bare er kommunikationsmåden i dag, for vi havde jo ikke mobiltelefoner, da vi var teenagere. Så det er jo nok bare os, der synes, forbruget er højt, fortæller Rico Sørensen.

Hurtige beskeder til nære venner

Gitte Stald er medieforsker ved IT Universitetet. I flere omgange har hun undersøgt danske unges brug af mobiltelefonen.

- De unge sms'er stadigvæk rigtig meget. Mobilen bliver primært brugt til personlig kommunikation, fortæller hun.

Skriver til dem man ser i forvejen

Gitte Stalds undersøgelser viser, at 95 procent af de unges sms'er sendes til dem, man i forvejen ser tit, og kommunikationen er typisk kortfattet, fortæller forskeren.

- Hvor er du lige nu? Hvad laver du? Eller med andre ord: Er jeg stadigvæk en del af fællesskabet? Man skal hele tiden bekræfte sine sociale relationer, forklarer Gitte Stald.Et spørgsmål om afhængighedElizabeth Sørensen sender ofte sms'er med bare få minutters mellemrum.

- Jeg har tit tænkt på, at det er en afhængighed. Når man sidder uden at have rørt sin mobil i fem minutter, får man den der lyst til at skrive. For hvad nu, hvis de tror, der er noget galt, forklarer Elizabeth Sørensen.

Medieforsker Gitte Stald er dog varsom med at kalde unges voldsomme brug af sms'er for decideret afhængighed.

- Der er nok i mange tilfælde ikke tale om afhængighed. Men snarere det, at det fylder rigtig meget, fordi det er en del af den her sociale opdatering, vurderer forskeren.

Bliver angst uden mobil

For 15-årige Elizabeth kan tanken om pludselig at stå uden mobil dog være direkte angstfremkaldende.

- Jeg kan bare mærke det som at blive syg. Det er ligesom, du bliver dårlig. Hjertebanken nogle gange, forklarer Elizabeth Sørensen.Heldigvis fri smsFamilien Sørensens mobilabonnement har fri sms. Derfor har Elizabeths mange sms'er næsten ikke kostet dyrt.

- Hun var dog i Italien sammen med mormor, og da var vi ikke opmærksomme på sms'erne. Der fandt vi så ud af, at de kostede en krone pr. sms, og i løbet af få dage kom vi af med 1.000 kroner, fortæller far Rico Sørensen.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5338d723a11f9d0588edbdc2http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5338d723a11f9d0588edbdc5http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5338d723a11f9d0588edbdc8

Facebook
Twitter