Danske Universiteter om kvinder i forskerstillinger: Vi taber kvinderne efter barsel

En vej frem er dedikeret forskningstid, foreslår næstformanden hos Danske Universiteter, der også hilser ministerens talentbarometer velkommen.

Næstformand hos Danske Universiteter, Per Michael Johansen, mener, at puljer kan være med til at hjælpe kvinderne videre til topstillingerne efter endt barsel. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Vejen til professoratet og den store slutstilling på et universitet afgøres af de forskningsresultater, man kan fremvise. Og særligt derfor går karrieren i stå for mange kvinder efter endt barsel.

De kommer simpelthen bagud på point, hvilket gør det vanskeligt at genstarte karrieren.

Sådan lyder det fra næstformand hos Danske Universiteter, Per Michael Johansen, der deler forskningsministerens bekymring over, at kvinderne kun udgjorde 20 procent af professorerne, 33 procent af lektorerne og 39 procent af adjunkterne i 2015.

- Der, hvor vi typisk taber kvinderne, er i overgangen fra barsel, og der hvor de skal genstarte i karrieren, fortæller Per Michael Johansen.

Det ser han tydeligt på Aalborg Universitet, hvor han selv er rektor.

Af den grund har Aalborg Universitet arbejdet konkret med at give kvinderne mulighed for at fordybe sig i forskning frem for undervisning, når de kommer tilbage fra barsel.

- Vi sikrer, at kvinderne får et helle fra undervisningen et halvt års tid, så de kan komme tilbage til forskningen og genstarte forskningskarrieren og dermed indhente de forskningsmeritter (publikationer, red.), der er nødvendige for at kvalificere sig til slutstillingerne, fortæller Per Michael Johansen.

Han ser derfor også positivt på, at forskningsminister Ulla Tørnæs vil indføre et talentbarometer for at tilskynde flere kvindelige forskere.

- Et talentbarometer er en god idé for at sikre, at vi hele tiden har fokus på problemet, lyder det fra Per Michael Johansen.

Puljer kan få kvinder på omgangshøjde med mændene

Men han mener dog også, at der er behov for at se på hele rekrutteringsprocessen.

- Det er vigtigt, at vi har nogle rekrutteringsforløb, hvor kvinderne, selvom de har haft barsel, tør og kan se sig selv kunne nå slutstillingerne, lyder det fra Per Michael Johansen, der også foreslår, at puljemidler kunne være vejen frem.

- Man kunne også forestille sig, at kvinderne ved hjælp af puljemidler fik mulighed for at ansætte noget forskningshjælp eller andet, så de kan komme på omgangshøjde med mændene igen.

FacebookTwitter