Danske virksomheder til Trump: Stop toldkrigen!

Toldkrigen har konsekvenser for danske virksomheder med produktion i Kina.

Maileg får produceret tøjdyr og andet legetøj i Kina. Her ses virksomhedens direktør, Erik Mailil, på kontoret i Herning.

Danske virksomheder bliver ramt af den amerikanske præsident Donald Trumps toldkrig mod Kina.

Det gælder blandt andet virksomheden Maileg fra Herning, der får produceret legetøj i Kina, som i stor stil sælges til kunder i USA.

- Det er rigtig ærgerligt. Vores julevarer er allerede prissat og bliver solgt på messer. Vi kan ikke hæve priserne nu. Så det vil være et direkte tab for os, siger direktøren fra Herning.

Det er fra midten af december, at de nye amerikanske toldsatser på ti procent på kinesisk import står til at træde i kraft. Og en trejdedel af Mailegs omsætning kommer fra det amerikanske marked.

DI: 'Det begynder at ligne junglelov'

USA og Kina har været på kollisionskurs i forhold til handel, siden Donald Trump tiltrådte som præsident i 2017.

Allerede under sin valgkamp beskyldte han Kina for at snyde USA og for at manipulere landets valuta for at stille sig selv bedre i samhandlen.

Donald Trump ses her fra de seneste dages G7-møde i Biarritz i Frankrig. (Foto: pool © Scanpix)

USA har allerede lagt en told på 25 procent på udvalgte varer som stål og aluminium fra Kina.

Den nye told vil ramme fem varegrupper, hvoraf legetøj er en af dem. Toldsatsen vil være på 10 procent.

I erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) er underdirektør Peter Thagesen meget lidt imponeret over den måde, som USA fører handelskrig på.

- USA tilsidesætter de gældende regler for international handel, og det begynder at ligne junglelov, siger han.

For toldsatserne rammer ikke kun kinesiske virksomheder. Også amerikanske, europæiske og danske virksomheder, der får produceret deres varer i Kina skal til at betale told.

'Vi er alle tabere i det her'

Danske Maileg er allerede indirekte ramt af Trumps varsel om de nye toldsatser inden jul.

Lige nu er der kamp om arbejdskraften i Kina, da virksomheder forsøger at producere så meget som muligt og få det sendt afsted inden december, hvor den nye toldafgift ifølge de seneste meldinger fra Trump bliver indført.

- Vores medarbejdere i Kina bliver kapret. Der kom en bus kørende og tilbød dem dobbelt løn, hvis de ville arbejde for et andet firma. Og det ville nogle af dem. Det betyder, at vi så ikke kan afskibe vores varer til tiden, siger direktør Erik Mailil.

Han håber, at Trump vil begynde at tage den lidt med ro.

- I min optik er vi alle tabere i det her. Kineserne taber på ordrer, og USA taber på, at priserne stiger, siger Mailegs direktør i Herning.