Danske vognmænd bag 79 procent af politianmeldte dyretransporter

Hvis der er ‘brodne kar’, skal de straffes, mener brancheorganisation.

Fødevarestyrelsen har politianmeldt 18 danske virksomheder for at have brudt EU's lovgivning for transport af levende dyr 731 gange. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Danske vognmænd står bag flertallet af brud på reglerne for transport af levende dyr, som Fødevarestyrelsen netop har politianmeldt.

Det viser data fra Fødevarestyrelsens Eksportportal. Af i alt 925 overtrædelser er 731 begået af danske transportører, hvilket svarer til næsten fire ud af fem.

- Der er igen behov for at stramme op på hele området. Jeg synes, det er beklageligt, at der er så stor en andel af danske vognmænd iblandt. Vi skal have kigget på dyretransporterne - men også de udenlandske transportører, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Fødevarestyrelsen havde ikke fokus på lovbrud

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) fortalte i sidste uge, at Fødevarestyrelsen fra 2015 til 2017 ikke har haft tilstrækkeligt fokus på danske og udenlandske vognmænd, der forbryder sig mod EU-reglerne for transport af levende dyr ud af Danmark.

Efter en gennemgang politianmeldte Fødevarestyrelsen en række vognmænd og transportvirksomheder for i alt 925 overtrædelser. En oversigt viser nu, at anmeldelserne er fordelt på 18 danske og 48 udenlandske virksomheder, oplyser Fødevarestyrelsen.

66 virksomheder politianmeldt

Polen: 20

Danmark: 18

Tyskland: 10

Holland: 5

Spanien: 4

Rumænien: 3

Belgien, Frankrig, England, Tjekkiet, Ungarn og Italien: 6

Kilde: Fødevarestyrelsen

Ikke godt nok, erkender vejgodstransportører

De danske vognmænd står bag 79 procent af overtrædelserne. I langt de fleste tilfælde er der tale om for lang transporttid eller for lidt plads.

En dansk vognmand står alene for 371 overtrædelser, og det er langt fra godt nok, erkender vejgodstransportens brancheorganisation, ITD, der opfordrer myndighederne til at se nærmere på overtrædelserne.

- Hvad er det for en type fejl, og hvad er årsagen, så vi i fællesskab kan arbejde for at eliminere de fejltyper. Så er det naturligt at få identificeret brodne kar, og hvis det er tilfældet, så skal der også sanktioneres. Det er der ingen i branchen, der kan være imod, siger Jørn-Henrik Carstens, chef for brancheorganisationens politiske afdeling.

DF: Der skal ryddes op

Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen var onsdag i samråd om sagen, indkaldt af blandt andre Dansk Folkeparti. Det kommer bag på partiets dyrevelfærdsordfører, at danske vognmænd står bag de fleste overtrædelser.

- Uanset om de er danske eller udenlandske, så skal vognmænd overholde reglerne. Jeg kan forstå på det hele, at enkelte vognmænd står bag mange af overtrædelserne. Så der er åbenbart brådne kar, og det skal der ryddes op i, siger dyrevelfærdsordfører Karina Due.

I sidste uge bad ministeren om en redegørelse i sagen, der skal være færdig senest den 6. juli.

Facebook
Twitter