Dansker dømt for at smugle flere tons steroider ind i Storbritannien

Dommen lyder på fem år og fire måneder.

Steroider fra Indien skulle sælges til de millioner af mennesker, der anvender stofferne som genvej til at få større muskler.

Danske Jacob Sporon-Fiedler, direktør for medicinalvirksomheden Alpha-Pharma, er i dag blevet idømt fem år og fire måneders fængsel for at have smuglet doping ind i Storbritannien.

Det skriver det britiske bagmandspoliti, National Crime Agency (NCA), i en pressemeddelelse.

Gennem flere år har de britiske myndigheder forsøgt at optrevle det produktions- og smuglernetværk, Jacob Sporon-Fiedler menes at stå bag, og det er nu lykkedes anklagerne at sikre sig bevis til at få danskeren dømt for import af 16 tons anabole steroider til en værdi af 12 millioner pund (svarende til 100 millioner danske kroner, red.).

Mængden af steroider svarer til det, Jacob Sporon-Fiedler selv har erkendt sig skyldig i at have sendt over grænsen til Storbritannien, efter han blev anholdt i 2018.

Her tilstod han ifølge Politiken, at han er hjernen bag dele af den ulovlige import.

Steroider for millioner af pund

Efterforskere i Storbritannien kom på sporet af den 37-årige dansker i 2014, da toldere i Heathrow Lufthavn beslaglagde mere end 600 kilo steroider, som var sendt til fra Indien, hvor Alpha-Pharma har base.

Jacob Sporon-Fiedler er tidligere bodybuilder. Nu skal han afsone mere end fem år i et britisk fængsel. Foto: NCA

Siden har det britiske bagmandspoliti, NCA, knyttet flere fund til Jacob Sporon-Fiedlers netværk.

Blandt andet fundet af to hemmelige laboratorier i Storbritannien, der ifølge NCA har produceret steroider for 53 millioner pund (mere end 450 millioner danske kroner, red.) fra 2009 til 2015.

Afsløret som bagmand i 2012

Tilbage i 2012 afslørede to Politiken-journalister danskeren, som manden bag en stor dopingring.

Her kunne avisen kæde Jacob Sporon-Fiedler sammen med et af de største mærker på det illegale marked for steroider i Danmark og udlandet, nemlig Alpha-Pharma, som Jacob Sporon-Fiedler har stiftet og er direktør for.

Fra Indien har Alpha-Pharma helt legalt kunnet producere doping i piller og ampuller for derefter at sælge det med fortjeneste i lande, hvor salg til ikke-medicinsk brug er ulovligt.