Dansker fanget i Peru med politi og militær i gaderne: 'For et par dage siden grinede vi ad det'

Tashi Dorjee Andersen nåede ikke sidste fly ud af landet, før alt pludselig blev lukket ned.

Tashi Dorjee Andersen skulle have rejst i tre måneder. Efter halvanden måned er han fanget på et hotelværelse og kan ikke komme hjem. (Foto: PRIVATFOTO)

Det er ikke mere end et par dage siden, at rejsende i Peru grinede ad tanken om at rejse hjem til Europa, hvor coronaepidemien har fået frygtelig fat.

Men pludselig er de rejsendes smil stivnet.

Søndag aften erklærede landets præsident, Martín Vizcarra, hele nationen i undtagelsestilstand og indførte samtidig udgangsforbud, efter at der er blevet konstateret 117 coronatilfælde i landet.

Undtagelsestilstanden betyder, at det sidste fly gik på vingerne i går. Og nu sidder rejsende fast. En af dem er 33-årige Tashi Dorjee Andersen, og han vil gerne hjem.

Den beslutning tog han allerede i sidste uge, da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kom med en klar opfordring til danskere i udlandet: Kom hjem, og kom hjem så hurtigt som overhovedet muligt.

Den melding fik Tashi Dorjee Andersen til at booke en billet fra Cusco i det sydøstlige Peru til hovedstaden Lima.

- Jeg gik hjem og bookede en billet til Lima med det samme. Det var ret heldigt, for det var sidste dag, flyene fløj. Der var totalt kaos i lufthavnen, politi med skjolde, folk stod og græd og kun folk med billetter kunne komme ind, fortæller han.

Siden regeringen meldte ud, at alle danskere i udlandet skulle komme hjem, har han været i kontakt med flyselskabet og rejseforsikringen om hjemrejse. Men der er i øjeblikket notorisk lukket for al luftfart til og fra Peru. Indtil videre er meldingen fra den danske ambassade i landet, at der ikke er andet for end at vente på, at tingene bliver normaliseret.

- Jeg sidder på mit hotelværelse og kigger ud ad vinduet. Der er ikke så meget andet at gøre end at vente, siger han og fortsætter:

- Det er ærgerligt, ikke? Som dansker har man en naiv tanke om, at man bliver hentet i sådan en situation. Det er også klart, at det er en kæmpe udfordring, og der er rigtig mange, der står i den her situation. Indtil videre er jeg sund og rask, og det er jo ikke fordi, der foregår et folkemord hernede, så indtil videre er det at sidde på sit hotelværelse og slappe af.

Landets militær er blevet sat ind for at opretholde udgangsforbuddet i Peru. (Foto: Paolo Aguilar © Scanpix)

Udenrigsministeriet forventer strandede danskere

Det danske udenrigsministerium har nedsat tre særlige taskforces, der forsøger at hjælpe danskere ud af lande, hvor de umiddelbart er strandet.

Lige nu er der særligt fokus på danskere i Marokko, Filippinerne, Chile, Ecuador og Peru.

- Men vi følger selvsagt tæt med i danskernes hjemrejsemuligheder verden over, for hurtigt at kunne sætte ind dér, hvor der måtte være behov for en ekstra indsats, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Der er i øjeblikket 1.000 danskere registreret på særlige kriselister hos Udenrigsministeriet.

- Lige nu vil vi gerne fokusere på dem, der for alvor ikke kan komme hjem, og finde løsninger for dem. Det gælder for en række problemområder, siger han.

De fleste har nok hørt om, at danskere har været strandet i Marokko. Der er dog ved at være en løsning på plads, og mange danskere er allerede kommet hjem. Lige nu er problemet langt større i Asien, hvor Udenrigsministeriet stadig er i gang med at arbejde sig frem til løsninger.

Men uanset hvad er der danskere, der kommer til at strande i udlandet.

- Jeg tror simpelthen, at der er vinduer, der lukker så kraftigt i, at vi ikke kan få dem ud. De skal finde et ordentligt sted at være og så vente på, at det her går over. Så henter vi jer hjem eller finder løsninger på det tidspunkt, siger direktør i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen.

Situationen udvikler sig hele tiden

Tashi Dorjee Andersen var i gang med en tre måneder lang rejse i Sydamerika, men efter halvanden måned sidder han nu fast i Lima.

- Jeg er 33, og det er ikke min første rejse, så jeg tager det stille og roligt. Men man ser rigtig mange 19-årige, der er ude på deres første rejse efter gymnasiet, som står og græder, og der er en panikstemning, siger han.

Han fortæller, at der i øjeblikket er historier om rejsende og turister, der bliver smidt på gaden, fordi deres hostels ikke har fulgt myndighedernes anvisninger.

- Meldingen er, at hvis man er på gaden uden id, kan det føre til en anholdelse. Der er politi overalt. Så det er alvorligt.

- Det er svært at vide, hvad der sker om lidt, for ting kan gå så utroligt hurtigt. Som det er nu, kan man med sit pas i hånden gå ned og købe nogle ting. Man kan godt købe dagligvarer, så længe man har sit id. Men det kan hurtigt ændre sig.

Gaderne i Peru ligger øde hen, efter at landets præsident har udstedt et udgangsforbud. (Foto: Cris BOURONCLE © Scanpix)

Derfor har Tashi Dorjee Andersen den samme opfordring til de danskere, der gerne vil komme hjem fra deres ferier og rejser, som Udenrigsministeriet:

- Jeg synes bestemt, man skal tage hjem, hvis man kan. Jeg kan mærke, at der er en utryghed hernede for, hvordan det udvikler sig. For fire dage siden var der rejsende, der grinede ad, at man skulle hjem til Europa, fordi det virkede så sikkert hernede.

- Det virkede meget kontraintuitivt at tage hjem. Men nu snakker folk om, at man bare er et par uger forskudt af Europa, og sundhedsvæsenet er slet ikke kaperet til at håndtere det, siger han.