DR har de seneste dage afdækket, hvordan mindst ti danske statsborgere har fået udleveret deres personlige oplysninger på den russiske liste samt en pro-russisk gruppe på det sociale medie Telegram.
Men der er også danskere, der bliver hængt ud, selvom de ikke har været en del af krigen på nogen måde.
- Rent personligt, så er det da træls og ubehageligt at stå sådan et sted.
Sådan lyder det fra en dansk mand, som DR fanger på telefonen, efter vi er stødt på hans navn på en russisk liste, der udleverer vestlige ukrainekrigere.
Ikke nok med han har fået udleveret personlige oplysninger som billede, fuldt navn og fødeby på den russiske liste. Han har slet ikke været i Ukraine, efter krigen brød ud.
Han har kun været i Ukraine en enkelt gang i sit liv, og det var med sit arbejde, inden krigen brød ud.
På grund af sit nuværende arbejde, ønsker han kun at medvirke anonymt.
Orienteret af myndighederne
Manden vidste godt, at hans navn var havnet på sådan en liste, da DR kontaktede ham.
- Heldigvis har vi jo nogen myndigheder i Danmark, der holder øje med den slags. Jeg er blevet orienteret og vil blive opdateret, hvis der er et eller andet, der begynder at bevæge sig mere, end det der er for nuværende.
Lektor ved SDU Thomas Wegener Friis fortæller, at de russiske myndigheder efter alt at dømme læser med i den slags lister, som den danske mand uskyldigt er blevet hængt ud i.
- Hvis først der bliver indsamlet oplysninger om folk, og det bliver opsnappet af fremmede magters myndigheder, så kan det have langvarige konsekvenser for én.
Faktisk så har det russiske udenrigsministerium på et af sine sociale medier delt et link til den liste, som den danske mand står på.
Stort tema i Rusland
De vestlige ukrainekrigere- og frivillige er et stort tema i Rusland. Det fortæller Flemming Splidsboel, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier.
- Det fylder meget i det russiske mediebillede og den russiske fortælling. Det er også en del af den russiske forklaring på, at krigen trækker ud.
Han tvivler samtidig på, at éns navn forsvinder fra de russiske lister, når først det er havnet der.
- Den slags kan ske, og når først man er havnet der, er det rigtig svært at komme af listen igen, siger Flemming Splidsboel.
Den danske mand, der fejlagtigt er havnet på den russiske liste, fortæller, at han ikke tænker så meget over det.
- Jeg har selvfølgelig nævnt det for min hustru, og vi synes da ikke, det er så behageligt. Sådan tror jeg egentlig, alle ville have det, hvis de stod på sådan en side, der relateret til noget russisk og krig. Det tror jeg ikke, der er nogen, der synes, er rart, slutter han.