Dansker leder forskerhold bag britisk lyntest: 'Testen er lige præcis som andre'

Håbet er, at nye britiske test kan udbredes til resten af verden.

Med over 300.000 smittetilfælde er Storbritannien det land i Europa med fleste smittede. (Arkivfoto) (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

Nøjagtigheden af nye britiske lyncoronatest er lige så høj som andre test, hvor man skal vente længere tid på et prøvesvar.

Det fortæller danske Sissel Juul Jensen, der er leder af forskerholdet bag udviklingen på biotekvirksomheden Oxford Nanopore.

- Vi har adskillige tredjepartsgrupper, der evaluerer testen lige nu, og de er alle enige med os i, at den er lige så præcis, som de nuværende metoder, siger hun i P1 Morgen.

I næste uge begynder offentlige britiske hospitaler og plejehjem at bruge de nye coronatest, som kan give et resultat efter blot 90 minutter.

Det er væsentlig hurtigere end eksempelvis herhjemme, hvor man kan risikere at vente op mod 48 timer.

Virus bliver opformeret

Sissel Juul Jensen fortæller, at metoden går ud på, at man "opformerer" virusset i prøverne og på den måde speeder processen op.

- Der er meget lidt virus i sådan en prøve, så man har brug for at få flere små stykker. Vi så den her måde at opformere virus, og så diskuterede vi, hvordan vi kunne bruge det i vores teknologi.

- I stedet for at tage til gruppemøde var der en fra vores team, der gik ned for at teste det. Og inden vi var færdige med mødet, kom han tilbage og sagde, at det virkede simpelthen.

Næsten en halv million af de nye hurtige test vil være tilgængelige fra næste uge, og flere millioner skal tages i brug senere på året.

Kan være på vej til Danmark

De nye test kræver ikke en særlig uddannelse af sundhedspersonalet, der skal foretage dem, og de kan foregå i pop op-mobillaboratorier uden for kliniske miljøer.

Ifølge Sissel Juul Jensen er planen, at testmetoden skal udbredes til måske Danmark - og resten af verden.

- Det skulle gerne komme meget hurtigt. Vi skal selvfølgelig have de forskellige instanser til at godkende den til brug først, og her har det været et stort skridt på vejen, at den britiske regering har investeret i den.

Med over 300.000 smittetilfælde er Storbritannien det land i Europa med fleste smittede.

Her kan du se, hvordan en test i Danmark fungerer:

Facebook
Twitter