Dansker på Mount Everest må vende om 250 meter før mål

27-årige Rasmus Kragh har besluttet at komme ned fra bjerget på grund af vejrforholdene.

Den 27-årige Rasmus Kragh ville forsøge at komme i et eksklusivt selskab på mindre end ti personer ved at bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest, på 8848 meter alene og uden brug af kunstig ilt. (Foto: © Axel Schütt, Scanpix)

- Kort besked her fra bjerget. Var nødt til at vende om 250 meter før toppen pga. en storm.

Sådan lyder beskeden fra 27-årige Rasmus Kragh, som lige nu befinder sig på verdens højeste bjerg, Mount Everest.

Han har sendt en opdatering på sin Facebook-side.

Og dermed må danskeren aflyse sin mission om at nå toppen uden kunstig ilt. En særdeles farlig og hård metode at nå spidsen af det legendariske bjerg på, og som kun under 200 personer i verden har klaret.

Ruten er gået op ad bjergets nordside i Tibet, som ifølge Ritzau er mere isoleret, krævende og koldere end den nepalesiske side.

- En svær beslutning, men den eneste rigtige. I får en update senere. Lige nu er mit fokus at komme sikkert ned, skriver Rasmus Kragh ydermere på Facebook.

Allerede i forgårs måtte han ændre i tidsplanen, da der var for stærk vind på bjerget og han udsatte etapen om at nå toppen til i dag.

Sagen kort

  • 27-årige Rasmus Kragh satte sig for omkring halvandet år siden målet om at bestige verdens højeste bjerg helt alene og uden kunstig ilt.

  • Ruten skulle gå op ad bjergets nordside i Tibet, som er mere isoleret, krævende og koldere end den nepalesiske side.

  • Hvis han havde nået toppen af det 8848 meter høje bjerg uden kunstig ilt, var han blevet det første danske medlem af et eksklusivt selskab.

  • 17 danskere har tidligere nået toppen af bjerget ved at bruge kunstig ilt. Omkring 290 bjergbestigere er døde på Mount Everest, siden bjerget blev besteget første gang i 1953 af Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay. Kilde: Ritzau.