Dansker på vand og brød i Rumænien

Danskeren Kent Kristensen sidder fængslet under kummerlige forhold i Rumænien - uden vigtig medicin og med vagter, der forsøger at afpresse ham.

Kent Kristensen i det rumænske fængsel (Foto: © Privatfoto)

Der er ikke adgang til vigtig medicin, maden er uspiselig og vagterne presser svage fanger til at terrorisere og overfalde stærke fanger. Det er langt fra nogen badeferie at være fængslet i Rumænien.

Det ved danskeren Kent Kristensen, der har siddet fængslet i fem måneder i et high-security fængsel i den rumænske by Giurgiu, tæt på den bulgarske grænse.

- Det er et helvede. Jeg ved ikke hvor længe, jeg kan holde til det, siger Kent Kristensen på telefon fra fængslet til DR NYHEDER.

Sidder fængslet under kummerlige forhold

Kent Kristensen er international forretningsmand og blevet idømt syv års fængsel for svindel. Efter eget udsagn, fordi han ragede uklar med en embedsmand, der krævede bestikkelse i forbindelse med en restauranthandel i Rumænien helt tilbage i 90'erne.

- Jeg kan ikke få min vigtige medicin mod min psoriasis og min sukkersyge. Maden er nærmest uspiselig og jeg er nødt til at bruge mange penge på at købe lidt mad til overpris for at overleve, siger Kent Kristensen. Han har også oplevet, at vagterne pressede svage fanger til at kaste iskoldt vand på ham, mens vinteren rasede med 20 graders frost.

- Samtidig forsøger vagterne at presse bestikkelse ud af mig. De siger, at hvis jeg giver dem penge eller halvdelen af mit firma, så kan de hjælpe mig med at blive overført til Danmark.

Manglende udlevering imod reglerne

Kent Kristensen har ønsket at blive overført til Danmark. Men altså endnu uden held. Hos Udenrigsministeriets borgerservice bekræfter man, at der sidder en dansker fængslet i Rumænien, men de vil ikke kommentere personsager.

De Konservatives menneskrettighedsordfører, Tom Behnke, vil dog bede udenrigsministeren lægge pres på Rumænien.

- Reglerne siger, at dem, der har fået deres dom, som udgangspunkt kan komme hjem og afsone deres dom. Derfor forventer jeg, at Villy Søvndal lægger pres på de rumænske myndigheder for at få dem til at udlevere danskeren, siger Tom Behnke.