Dansker for retten i Spanien: Danske myndigheder tippede Spanien i terrorsag

Det er første gang, at en dansker er anklaget i en terrorsag i et andet europæisk land.

Ahmed Samsam, hans bror og deres venner skiftede hotel mere end fem gange på to uger og vakte politiets opmærksomhed. (Foto: Luca Piergiovanni © Scanpix)

Det var en alarm fra dansk myndigheder, der satte spansk politi på sporet af Ahmed Samsam, da han landede i Spanien i juni sidste år.

Men faktisk var det hans bror, der også har rejst i Syrien, som de spanske myndigheder var interesseret i. Han var nemlig ifølge dansk politi én, som man skulle holde øje med.

- Vi så, at de ikke opførte sig som normale turister, og derfor startede vi en efterforskning, fortalte en af de spanske betjente.

For eksempel skiftede Ahmed Samsam, hans bror og deres venner hotel mere end fem gange på to uger.

Flere betjente fra Guardia Civil blev afhørt i sagen, der i dag begyndte i Madrid. Her er 28-årige Ahmed Samsam tiltalt for terrorstøtte og for at ville købe våben i Spanien.

- De virkede nervøse, var ofte på farten og boede på Costa Del Sol, hvor der er mange mennesker om sommeren. Der var mange paralleller til noget, vi har set fra andre mulige terrorister i andre EU-lande, fortalte en anden betjent.

Alle politividnerne sad skjult fra offentligheden bag et hvidt klæde og blev kun identificeret med unikke id-numre.

Under efterforskningen begyndte politiet mere og mere at interessere sig for Ahmed Samsam, fordi man mente, at han havde planer om at købe våben i et algerisk område i Marbella på den spanske sydkyst, hvor politiet ofte finder stoffer og våben.

"Myndighederne kendte til mine rejser"

28-årige Ahmed Samsam nægter sig skyldig. Iført en orange Armani-trøje ankom han i dag til retten flankeret af to politibetjente, og her fortalte han om flere af sine ture til Syrien.

- Ja, jeg kæmpede dernede for en gruppering med omkring 200 mand, sagde han.

- Jeg fortryder ikke mine ture til Syrien. Det eneste, jeg fortryder er, at jeg kom her til Spanien, for jeg vidste ikke, I satte folk i fængsel for at hjælpe sit fædreland, lød det fra Ahmed Samsam.

Retsmødet blev i modsætning til i danske retssale filmet, så på fire skærme i lokalet fik tilhørerne nærbilleder af de tre dommere og Ahmed Samsam.

Under sin vidneforklaring gjorde han meget ud af at fortælle, at han aldrig har været sigtet for terrorstøtte i Danmark, hvor han har boet hele sit liv.

- Hver gang jeg tog af sted og kom tilbage, havde jeg møder med efterretningstjenesten i Danmark, forklarede han om de danske myndigheders kendskab til hans rejser.

Ifølge Ahmed Samsam har han endda hjulpet den danske efterretningstjeneste med for eksempel at identificere andre syrienkrigere på YouTube-klip og videomateriale fra Islamisk Stat.

- Fortalte du det til den danske journalist, som interviewede dig i 2014? ville anklageren vide og refererede til, at Ahmed Samsam gav interview til DR's Puk Damsgaard.

- Nej, jeg var ikke interesseret i, at medierne fik at vide, at jeg samarbejdede med efterretningstjenesterne, for det er ikke godt for mig, lød svaret.

Anklageren pointerede samtidig, at de danske myndigheder ikke har fortalt spanierne om hans mulige hjælp til efterretningstjenesten i Danmark, og hos PET afviser man at kommentere på den konkrete sag.

Retten kunne ikke skaffe dansk tolk

Der var store udfordringer først på dagen, hvor Ahmed Samsam ikke forstod den tolk, som var tilkaldt for at oversætte fra spansk til arabisk.

- Han er fra Marokko, jeg er fra Syrien. Der er ting, jeg ikke forstår. Det er lidt ligesom spansk og portugisisk, fremførte Ahmed Samsam og bad om en dansk tolk.

Den danske tolk var ikke mødt op til retssagen som planlagt, og derfor var kun den arabiske tolk til stede, da retssagen gik i gang.

Mere end en time senere ankom dukkede en ny tolk op. Men han var svensk - og forstod kun dansk, hvis det blev talt meget langsomt.

- Nu har de skaffet mig en svensk tolk, som ikke kan dansk, lød det opgivende fra Ahmed Samsam, mens han kiggede på tilhørerne.

Han måtte derfor forklare sig på engelsk om sin fortid i bandemiljøet i Danmark, og om hvorfor politiet på hans telefon havde fundet flere krigerbilleder fra Syrien, hvor han poserede med våben.

Politiet mener, at billederne viser, at Ahmed Samsam var en del af en militant gruppering, som støttede Islamisk Stat.

- Det ville da være rigtigt dumt af mig at uploade det her billede og dermed vise, at jeg var ISIS-kæmper, sagde Ahmed Samsam.

Der er afsat tre dage til retssagen, men hvornår der falder dom er endnu uvist.