Dansker-statue overmalet og udsat for hærværk i Grønland: Flere vil have den revet ned

Den dansk-norske præst Hans Egede grundlagde Nuuk og er foreviget med en statue i byen.

Statuen af Hans Egede står i den gamle del af Nuuk, som hed Godthåb, da han grundlagde byen. Det er en kopi af August Saabyes Hans Egede-statue, der står ved Marmorkirken i København. (Foto: © Hans Peter Kleemann)

Han grundlagde Nuuk, og i byen står en stor statue af ham og skuer ud over byen med sneklædte tinder i baggrunden.

Men natten til i går blev statuen af Hans Egede, den dansk-norske missionær, overhældt med rød maling. Og på foden af statuen var malet teksten 'Decolonize' - altså et opråb om af afkolonisere Grønland. På Grønlands nationaldag.

Grønlands Politi oplyser, at de i går modtog en anmeldelse om hærværket.

- Sagen efterforskes i øjeblikket som hærværk og prioriteres. Politiet kan ikke sige noget om mulige gerningsmænd, men vi har spor i sagen, som efterforskningen retter sig efter.

Præsten Hans Egede er kendt som 'Grønlands apostel'. Han rejste til Grønland i 1721 efter at have fået lov af kong Frederik IV med ambitionen om omvende nordboerne - efterkommere af vikinger, der var søgt nordpå.

Dem fandt han dog aldrig - i stedet fandt han inuitterne, som han forsøgte at omvende til protestantismen som led i en kolonisering af øen.

Og netop koloniseringen er det centrale her. Siden demonstrationerne mod politivold og racisme i USA begyndte, er statuer blevet angrebet mange steder. Statuerne har ofte afbilledet folk involveret i slavehandel eller kolonisering.

Ifølge Politiken Historie sagde Hans Egede i 1725, fire år efter at være ankommet til Grønland, at Grønland "skal have kolonier på de folkerigeste steder og et passende antal missionærer beskikkes, så de vilde kan holdes under tugt og disciplin".

Slut med at hylde kolonister

På Facebook er der en grønlandsk kunstner, Aqqalu Berthelsen, der påstår at være i kontakt med dem, der har udført handlingen, og at han har en udtalelse fra dem. Ham har det norske medie vl.no været i kontakt med, og her fortæller han, at "malingen er blevet kastet, fordi det skal være slut med at hylde kolonister."

I udtalelsen fra bagmændene lyder det ifølge det norske medie endvidere, at man må "tage det tilbage, som retmæssigt er ens eget - og dermed afkolonisere landet."

Det har ellers været diskuteret, hvorvidt Grønland overhovedet kunne betegnes som en dansk koloni, men Detektor talte sidste år med ni forskellige eksperter. Her var der en generel enighed om, at Grønland har været en dansk koloni.

Statuen har stået på et højdedrag over Vor Frelser Kirke i Nuuk siden 1921. (Foto: © Hans Peter Kleemann)

Astrid Nonbo Andersen, der forsker i erindrings-og historiepolitik ved Dansk Institut for Internationale studier (DIIS), sagde dengang om kolonispørgsmålet:

- Det at bo i en koloni betyder, at man ikke selv bestemmer, hvilket styre man har. Det er helt afgørende, og det er det, der går igen i alle kolonier. Uanset, hvad der så i øvrigt foregår.

Og kigger man i kommentarsporene hos Aqqalu Berthelsen og flere andre, er der flere der forsvarer handlingen og begrunder det med koloniseringshistorien.

- Det handler ikke om at udviske historien eller at udvise foragt mod det danske folk og den danske regering. Det handler om at være imod den historiske og eksisterende undertrykkelse og systemiske racisme mod inuitter, skriver Paninnguaq Lind Jensen, en kendt grønlandsk tatovør.

En anden, Juno Berthelsen, vil også have statuen revet ned.

- Årsagen er simpel. Disse statuer symboliserer kolonial vold og står som en fornærmelse og et institutionaliseret dagligt slag i ansigtet mod de, der har lidt under konsekvenserne af koloniseringen.

Det er ikke første gang, at statuen har været udsat for hærværk. Også i 1977, 2012 og 2015 er det sket.