Dansker til flygtninge i britisk avis: Kom til Danmark, please

I et debatindlæg i avisen The Guardian kommer dansk flygtningeformand integrationsministeren i forkøbet og inviterer alle flygtninge ombord i Danmark.

I stedet for at ende i en flygtningelejr i Tyskland, som her, skulle flygtningene tage at søge mod Danmark. Det er meget bedre, skriver en dansk kvinde i den engelske avis The Guardian. Dermed udfordrer hun regeringens planer om negative kampagner mod flygtninge. (Foto: ARNO BURGI © Scanpix)

Den danske integrationsminister, Inger Støjberg, har varslet at indrykke annoncer i internationale medier med det formål at få asylsøgere til at gå uden om Danmark, når de drager til Europa.

En sådan annonce kunne for eksempel bringes i den britiske avis The Guardian.

Men her er formanden for organisationen ”Refugees Welcome”, Michala Bendixen, kommet Støjberg i forkøbet med et debatindlæg under overskriften ”Asylum seekers should head for Denmark” (Asylsøgere burde tage til Danmark).

Viralt debatindlæg

Siden debatindlægget blev lagt på Facebook i går eftermiddags, er det blevet kommenteret over 200 gange, 3.436 brugere ”synes godt om” opslaget, og 580 har delt debatindlægget.

Folk fra hele verden har kommenteret Michala Bendixens debatindlæg, og mange erklærer sig enige i budskabet om, at Danmark er en god destination for en person på flugt.

https://www.facebook.com/theguardian/posts/10153522157326323

- Jeg vil helt sikkert elske at tage til Danmark, for danskere er tilsyneladende i stand til at se gennem mit tørklæde. Men heldigvis er mit land trygt, og ingen supermagter planlægger at bombe mit hjemland, skriver Sri Wahyuni Buana Gayatri fra Bandung i Indonesien.

Glade og generøse

I debatindlægget, som er rettet mod personer på flugt, ærgrer Michala Bendixen sig over, at Danmark ikke topper listen over de mest søgte europæiske lande.

- Jeg tænker ofte på en sætning, som min svenske ven postede på Facebook: "Jeg er stolt over at bo i et land, som folk flygter til". Det giver mening. Jeg burde være stolt og taknemmelig over at folk, som dig, der har brug for hjælp og er i fare, kommer til mit land for beskyttelse og fred. Men i mit land, Danmark, har regeringen det modsatte synspunkt, skriver hun.

Hun mener ikke den danske regerings flygtningepolitik repræsenterer danskernes holdninger:

- Danmark er ikke et xenofobisk land - vi er kendt for at være glade, stille og rolige og generøse. Den danske regering ser jer kun som en byrde. Jeg ved fra mine møder med hundreder af flygtninge og de sidste år, at dette ikke er sandt.

- Jeg vil gerne sende en invitation: Please, kom til Danmark.

Til Politiken forklarer Michala Bendixen, hvorfor hun har skrevet debatindlægget:

- Jeg mener det jo helt alvorligt: Det skader Danmarks ry og rygte, når meget af den politik, der føres, handler om at skræmme folk væk fra vores land. Det er unfair, siger hun og tilføjer, at indlægget skal ses som et modsvar til Støjbergs annoncerede reklamekampagne.

- Jeg håber, der kommer en debat ud af det. Der er en ekstrem modsætning mellem det indtryk, flygtninge får, når de møder danskerne ansigt til ansigt, og så det, danskerne stemmer ved folketingsvalget. De to indtryk befinder sig på hver sin planet. Der er mange, der er uenige med regningens linje, siger hun.

Flere protesterer over regeringen

Michala Bendixens debatindlæg er ikke den første reaktionregeringens flygtningepolitik.

I fredags indrykkede en protestgruppe en annonce i Politiken. Gruppen har indsamlet 100.000 kroner i protest mod regeringens planer om at indrykke annoncer i udenlandske aviser.

Pengene rækker til både en helsidesannonce i Politiken og til en annonce i den britiske avis The Guardian, fortæller gruppens talsperson, Marianne Rosenkvist.

- Det, vi allerhelst vil opnå, er, at de danske politikere stopper med at gennemføre forringelser for de flygtninge, der kommer hertil. Men vi synes også, at det er vigtigt at fortælle i Danmark og resten af verden, at mange danskere ønsker, at man stopper den her form for umenneskeliggørelse af flygtninge, siger hun til jp.dk.

Også Radikale Venstre har startet en kampagne under overskriften "ressource eller pestilens" om flygtningestrømmen mod Europa.