Dansker tiltalt for drab på ung tysk turist for 34 år siden: 'Der var lyde og blod'

En dansker er tiltalt for et knap 34 år gammelt drab og drabsforsøg på en færge. Han nægter sig skyldig.

Viking Sally har en tragisk historie. I årene efter drabet på den tyske turist skiftede færgen navn til M/F Estonia. Færgen forliste i 1994 og tog 852 mennesker med sig i døden. (Foto: © SVENSKT PRESSEFOTO)

En 52-årig dansk mand skulle i dag grave dybt i hukommelsen for at fortælle om en sommernat for 34 år siden, hvor en tysk mand blev dræbt ombord på færgen 'Viking Sally'.

Manden er tiltalt for drab og drabsforsøg på den 20-årige tyske turist og hans to år ældre kæreste. Han var kun 18 år, da forbrydelsen skete.

Kæresteparret havde lagt sig til at sove på helikopterlandepladsen, da de ikke havde købt en kahyt ombord på skibet, der den sommeraften sejlede fra Sverige til Finland.

Ifølge anklageskriftet tog gerningsmanden en slaggehammer fra færgen, hvorefter han gentagne gange slog den 20-årige mand, som senere døde af sine skader. Kvinden fik livstruende skader, men hun overlevede.

I knap 34 år er ingen blevet stillet til ansvar for det voldsomme overfald, men sidste år mente politiet og anklagemyndigheden i Finland, at de kunne bevise, at der var tale om den danske mand, som selv var passager på færgen.

Selv nægter han sig skyldig i alle anklager. Han fastholder, at han fandt de to ofre, efter de var blevet overfaldet.

- Der er lyde, bevægelser og blod. Jeg mener, at jeg siger til nogle svenske spejdere, at de skal få fat i kaptajnen, fortalte han i retten i dag.

DR havde en reporter i byretten i Turku under dagens retmøde. Han fortæller, at den tiltaltes humør var svingende. Han var både rolig, men gav udtryk for at være utilfreds, da han skulle afgive forklaring.

Blod på tøjet

Danskeren blev i dag bedt af sin forsvarsadvokat om at skrue tiden tilbage til juli 1987, hvor overfaldet skete.

Han har tidligere afgivet forklaring til politiet og medier, men det var første gang i dag, at offentligheden fik den fulde forklaring fra den tiltalte.

I retten fortalte han, at han var på båden sammen med en gruppe spejdere, som var på vej til spejderlejr i Finland.

De havde ikke kahytter, og derfor sov de med deres soveposer flere forskellige steder på færgen.

I løbet af natten gik den dengang unge mand op på helikopterdækket for at ryge en cigaret. I retten fortalte han, at det var for at få lidt privatliv fra de andre, da man som mormon ikke må ryge.

Ifølge hans forklaring stod han sammen med nogle svenskere, da de opdagede de to ofre.

- Der er blod, og der ligger nogle og siger lyde. Så det er ikke svært at regne ud, at der er sket noget.

Den tiltalte fortalte i retten, at det var nogle svenske spejderdrenge, som forsøgte at hente hjælp.

To af de svenske spejderdrenge, som var med dengang, blev i dag afhørt i retten. De fortalte begge, at de to ofre var voldsomt sårede, da de blev fundet.

I retten forklarede den tiltalte, at han havde hjulpet kvinden ned i et sygerum, hvor hun blev behandlet af skibets læge.

- Jeg vidste, at jeg havde lært førstehjælp. Så jeg tog selv fat i kvinden og bar hende ned. Jeg ville have hende indenfor, sagde han i retten.

Han har tidligere forklaret, at det var derfor han havde blod på tøjet.

Den forklaring kunne de to svenske spejderdrenge dog ikke genkende. Den ene fortalte, at det var ham, der bar den hårdt sårede kvinde ned fra dækket, hvilken den anden bekræftede.

Derudover fortalte det ene svenske vidne også, at tiltalte først var på dækket, da de havde hentet hjælp.

'Jeg har slået ihjel'

Da retssagen begyndte i går gjorde byretten det klart over for offentligheden, at det var anklagemyndighedens rolle at bevise, at det var den tiltalte, der havde overfaldet kæresteparret.

Og i den bevisførelse spiller en række tidligere udtalelser fra den nu 52-årige mand en rolle.

Et af beviserne er et vidneudsagn fra en dansk kvinde, som den tiltalte har mødt i forbindelse med afsoning i et fængsel.

Den tiltalte forklarede selv i retten, at han samlet set havde siddet fængslet i over 20 år i andre sager.

Den danske mands forsvarsadvokat ville vide, om den nu 52-årige mand havde fortalt kvinden, at han havde slået ihjel.

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg har sagt det. Jeg er ligeglad jo. Jeg har ikke gjort det her jo, sagde han i retten.

Han fortalte flere gange, at han ikke var én, man lavede noget med i fængslet, og han havde fortalt flere historier.

- Jeg kunne godt have undgået det, jeg sidder i lige nu, sagde han i retten.

Politiet har tidligere afhørt den 52-årige mand tilbage i 2016, men de afhøringer må ikke benyttes i retten, da de er foregået, uden at danskeren havde en advokat til stede.

I anklageskriftet fra den finske anklagemyndighed har man opført en række af de beviser, der er i sagen.

Her står der blandt andet, at anklagemyndigheden vil fremlægge nogle sms'er fra 2016, som den 52-årige har sendt til en anden dansk kvinde. I anklageskriftet står der også, at den tiltalte har skrevet, han har slået ihjel før.

Gammel artikel brugt mod tiltalt

Anklagemyndigheden hev også en gammel artikel frem, hvor danskeren udtalte sig i forbindelse med drabet.

- I artiklen står der, at du har sagt om ofrene, at det ikke lignede, de var blevet slået eller sparket. Du mener ikke, at der var brugt kniv. At det var, som om ofrene var slået med noget, der lignede en hammer, sagde anklageren.

- Det er ikke noget, jeg tror, jeg har sagt. Og så stoler jeg ikke på en journalist, svarede tiltalte.

Det var først i går, at offentligheden fik kendskab til, at en retsmediciner mener, at gerningsvåbnet er en slaggehammer.

Der har aldrig tidligere været oplysninger fremme om gerningsvåbnet, som heller ikke er fundet.

Men den tiltalte mener dog selv, at han er blevet forevist et billede af en slaggehammer af politiet i Finland, da han blev afhørt i tiden umiddelbart efter forbrydelsen i 1987.

Retten i Turku behandler resten af ugen sagen mod den danske mand.