Dansker vinder over Google

Dansker vinder ved en domstol i Paris afgørende sag over Google med krav om, at injurierende oplysninger skal fjernes fra søgemaskinen.

Det koster 1.000 euro om dagen for Google Frankrig, at moderselskabet i USA ikke retter sig efter en fransk dom, som giver dansker medhold i retten til at få fejlagtige oplysninger om sig selv slettet. (Foto: REUTERS/Stephen Lam)

Efter i årevis på flere hjemmesider at være blevet beskyldt for en række usandheder, fik han nok. Dan Shefet, der er dansk advokat bosat i Frankrig, ville renses.

Ikke bare fra de hjemmesider, der viderebragte injurierende oplysninger, men også fra den populære søgemaskine Google, hvor venner og familie kunne se Dan hængt ud for ting, han aldrig har gjort.

- Det var frygteligt stressende for mig personligt og for min familie, siger Dan Shefet til dr.dk.

Dansker bag beskyldninger

Manden bag de injurierende hjemmesider er tidligere i år ved en fransk ret blevet dømt for bagvaskelse.

Men siderne ligger stadig på nettet - og de kan findes via Google.

Derfor henvendte Dan Shefet sig til Google og bad dem fjerne de usande oplysninger. Men alle hans henvendelser blev ignoreret. Og så lagde han sag an.

Tre domsafsigelser før Google rør på sig

Det krævede ikke bare én sejr men hele tre forskellige afgørelser, før Google begyndte at tage notits af sagen.

Shefet vandt nemlig allerede i 2013 over Google ved en fransk domstol. Men Google i USA ignorerede dommen. I maj 2014 afsagde EU-domstolen dom i sagen om ”retten til at blive glemt”.

- Denne dom fra EU-domstolen er virkelig banebrydende. Den er udtryk for en helt ny retspraksis. Dommen siger simpelthen, at Googles lokale datterselskaber, uanset hvor de hører hjemme i EU, er solidarisk ansvarlige for Google i USA, siger Dan Shefet.

Derfor besluttede Dan Shefet at stævne søge-giganten endnu en gang.

Og for 14 dage siden fik Dan Shefet igen den franske højesterets ord for, at han har ret til at få alle de injurierende oplysninger slettet fra. Ikke bare google-søgemaskinens franske domæne men også fra 'moder'-sitet google.com.

Nu koster det Google dagbøder

Denne gang lagde Frankrig vægt bag dommen.

Datterselskabet Google Frankrig gøres nemlig ansvarlig for moderselskabets handling. Når de ikke fjerner hjemmesiderne fra søgemaskinen, så må datterselskabet i Frankrig stå til regnskab for det.

Ind til siderne er fjernet må Google Frankrig derfor betale en bøde på cirka 7.500 kroner hver eneste dag til advokat Dan Shefet.

Google reagerer

Dommen får nu Google til – om ikke andet – at reagere.

- Vi ser nærmere på afgørelsen og overvejer, hvad vores muligheder er, siger Christine Sørensen, der er talsperson for Google Danmark.

Efter EU Domstolen har afsagt dommen om 'retten til at blive glemt' har Google blandt andet oprettet en formular, hvor man kan ansøge om at få bestemte url'er fjernet fra søgeindekset. Ind til nu har 150.000 mennesker fra hele Europa ansøgt om dette.

- Generelt åbner ”Retten til at blive glemt” nogle ganske komplekse spørgsmål, om hvad man har ret til at få fjernet, over for hvad man har ret til at vide, så derfor rådfører vi os både med de lokale datatilsyn og gennem vores ekspertpanel om, hvordan vi kan afveje konkrete sager ud fra mere generelle principper, siger Christine Sørensen.

Facebook
Twitter