Danskere dør meget tidligere end svenskere

En usund levestil koster dyrt, når danskernes levealder bliver gjort op. Vi er mere usunde end svenskerne, vi dør tidligere end vores naboer, og så har danskerne 45 procent større risiko for at dø end en jævnaldrende svensker.

Fedme er en af de stærkest voksende livsstilsproblemer. Det er med til at kappe år af livet, når danskerne sammenligner sig med fx svenskerne. (Foto: Michael Medgyesi © Scanpix)

Danskerne har den korteste levetid i den vestlige verden, og i sammenligning med Sverige halter vi langt bagefter. En af årsagerne er vores tilbagelænede livsstil, men det skyldes også, at sundhedssystemet er blevet drænet økonomisk siden midten af 80'erne.- Danskernes middellevetid er faldet meget kraftigt i forhold til andre lande de sidste 30 år. Det vil sige, at vi har lavere middellevetider en Portugal, som vi ellers ikke ville sammenligne os med, siger Jes Søgaard, der er professor ved Dansk Institut for Sundhedsvæsen.Han talte i går på LægemiddelIndustriForeningens konference, hvor sundhedsbranchen mødtes for at diskutere, hvordan Danmark igen kan præstere sundhedsresultater i Verdensklasse.

- De sidste 30 år har vi ikke været ret gode i Danmark til at forsyne sundhedsvæsnet med ressourcer. Det har været alt for udsat for spareplaner, siger Jes Søgaard.45 procent større chance for at døMen det var ikke alle der var enige i de betragtninger. Jens Peter Kampmann er institutchef for Institut for Rationel Farmakoterapi. Han vurderer løbende eksisterende og nye lægemidler og sender anbefalinger ud til lægerne om hvilke typer medicin, der har den største effekt til den billigste pris.Med en kortere middellevetid, har vi en højere risiko for at dø end andre, hvert år hele vores voksenliv.- Det er ikke sådan bare noget med, at man har høj dødelighed sent i livet, det er faktisk modsat. Det er fordelt over hele livet frem til 80-års alderen. Min og din risiko for at dø er faktisk 45 procent højere end jævnaldrene svenskere.Flere penger løser ikke problemetDet er let nok, at tale om flere penge til sundhedssystemet, men hvor skal de komme fra, spørger Jens Peter Kampmann om.- Alle kan ikke få alt, det er umuligt. Man kan bruge bruttonationalproduktet tre gange på sundhed, men det kan ikke lade sig gøre, siger han.Middellevetiden i Danmark er 79,5 år for kvinder og 75,4 år for mænd. Svenske kvinder lever i gennemsnit 82,4 år og mændene 77,9 år.Til gengæld har danskerne et markant højere forbrug af alkohol og cigaretter end svenskerne.

Facebook
Twitter