Danskere er klar til forbud mod Roundup i haven - ministeren er ikke

53 procent af danskerne mener ikke, at Roundup hører hjemme i haven, viser rundspørge.

Tyskland forbyder brugen af det udbredte sprøjtemiddel Roundup og Danmark bør følge efter. mener blandt andet regeringens støttepartier. (Foto: Scott Olson © 2019 Getty Images)

Mange danske haveejere har en række fælles fjender: Mælkebøtterne, tidslerne og skvalderkålen.

Og når ukrudtet skal bekæmpes, er det af og til med sprøjtemidler i hånden.

Det oplever de i hvert fald på Karise Haveaffaldsplads. Affaldspladsen har været lukket siden mandag, hvor målinger viste, at pesticider har spredt sig fra bunkerne af haveaffald til det vand, som ledes væk fra pladsen.

Det forurenede vand er sivet direkte ned i jorden og kan i sidste ende finde vej ind i grundvandet.

- Vi har fundet glyfosat, og så har vi fundet andre sprøjterester. Glyfosat er blandt andet i Roundup, men vi har også fundet noget, der kommer fra plænerens, siger Allan Johansen.

Han er chef for genbrug og udvikling hos AffaldPlus, som har ansvaret for genbrugspladser i seks kommuner, heriblandt Faxe - og dermed Karise haveaffaldsplads.

Han fortæller også, at der i prøverne blev fundet rester fra sprøjtemidler, der allerede er forbudt.

Allan Johansen viser haveaffaldspladsens bassin. Det er her, det forurenede vand siver ned i jorden.

Danskere vil af med Roundup, minister 'ikke klar'

Selv om resterne kommer fra haveaffald fra private haver, tyder det på, at danskerne er åbne over for at skulle gribe havehandskerne og skuffejernet frem for sprøjteflasken fremover.

I en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR, svarer 53 procent af de adspurgte danskere, at de er helt eller delvist enige i, at ukrudtsmidlet bør forbydes i private haver.

Samtidig har 29.000 skrevet under på et borgerforslag om at forbyde brug af de giftige midler i haver og på offentlige, grønne områder.

I Tyskland vedtog man i denne uge et forbud mod glyfosat, som er det aktive stof i Roundup. Roundup er verdens mest brugte ukrudtsmiddel, og er i blandt andet USA blevet sat i forbindelse med kræft.

Alligevel er miljøminister Lea Wermelin (S) ikke klar til at forbyde midlet herhjemme.

- Det er lidt for tidligt at sige, når vi ikke rigtigt kender indholdet af det tyske forbud. Men det er klart, at det sender et signal om, at der skal til at ske noget, siger Lea Wermelin til Ritzau.

Hun fortæller også, at hun har bedt Miljø- og Fødevareministeriet om at tage kontakt til de tyske myndigheder for at høre mere om, hvordan det tyske forbud præcis skal skrues sammen.

Støttepartier presser

Men ministeren har ikke al tid i verden til at blive klar til et forbud. Sådan lyder det fra støttepartierne SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

SF's miljøordfører, Carl Valentin, har rejst et spørgsmål til miljøministeren om, hvor stort et problem nedsivning af vand med pesticider fra haveaffald er.

- Vi hælder gift ud i vores haver, og det holder ikke – det er enormt skadeligt både for os selv, naturen og drikkevandet, og derfor synes vi, det skal forbydes.

Selv om både Østrig og Tyskland har varslet forbud mod sprøjtemidlet Roundup, er det for tidligt at sige, om det betyder, at Danmark skal følge trop, mener miljøministeren. (Foto: LISELOTTE SABROE © Scanpix)

Hans kollega hos Radikale Venstre, miljøordfører Zenia Stampe, er glad for, at over halvdelen af danskerne mener, at Roundup skal forbydes.

- Når nu der ikke er anden grund til at bruge det i private haver end æstetiske hensyn og besværet ved at fjerne ukrudt på mere mekanisk vis, så synes vi ikke, der er argumenter nok, der taler for at tillade de her meget skadelige stoffer, siger hun.

Hun tror nu ikke, der går så lang tid, før der kommer politisk handling på området.

- Det er noget, vi beskæftiger os med, og ret hurtigt vil vi se noget i folketingssalen.

Og indtil da, kommer Allan Johansen fra haveaffaldspladsen i Karise med en opfordring til haveejerne:

- Stop med at bruge de her pesticider, indtil vi ved mere.

Facebook
Twitter