Danskere frygter stank fra biogasanlæg: Benthe vil have grøn energi – bare ikke i baghaven

Placeringen af nye biogasanlæg møder massiv modstand i hele landet.

(Foto: © Peter Halkjær DR Syd, (c) DR)

Væbnet med clipboard og kuglepen går Benthe Ibsen fra dør til dør i sit nabolag i Grindsted. Hun har taget hul på dagens underskriftindsamling.

Benthe Ibsen kæmper sammen med en gruppe beboere imod planerne om at placere et biogasanlæg ved Grindsted. Indtil videre har 800 borgere i området skrevet under.

- Jeg frygter, at det ikke vil være til at være i byen, fordi det simpelthen stinker så meget, at man ikke kan være udenfor, siger Benthe Ibsen.

Protesten i Grindsted står ikke alene. Planer om biogasanlæg møder modstand over hele landet. I otte byer er der lige nu gang i underskriftindsamlinger, Facebook-grupper eller demonstrationer mod anlæg. Siden januar har protester ført til, at planerne om biogasanlæg i både Kolding og Esbjerg helt er droppet.

Frygter ildelugtende stank

Borgerne frygter, at den grønne energiform, der blandt andet omdanner gylle fra landbruget til el og varme, vil få deres nabolag til at lugte.

Lugtgener kender Kenneth Minck kun alt for godt til i Fangel ved Odense.

Kenneth Minck bor få hunrede meter fra et biogasanlæg og kan tydeligt lugte anlægget, når der sommetider er et udslip. (Foto: © Peter Halkjær DR Syd, (c) DR)

- Det er en blanding af rådne æg og gaslugt. Det lugter ikke hver dag, men det er ubeskriveligt slemt, når der er lugt fra det.

I snart ti år har han boet et par hundrede meter fra byens biogasanlæg. Igennem årene er anlægget flere gange blevet udvidet med blandt andet to store tanke. Nu er der planer om at udvide anlægget igen.

- Det kan betyde, at vi måske skal flytte herfra, siger Kenneth Minck.

Kenneth Minck har gjort modstand mod udvidelserne igennem dialog med kommune og biogasanlæg, men har siden intensiveret modstanden ved at bruge advokater og medier som talerør.

Modstanden er uventet stor

Modstand imod biogasanlæg er slet ikke ukendt. Men det er nyt og uventet, at modstanden i lokalområderne har vokset sig så stor, som den er i dag, siger direktør i Foreningen Biosgasbranchen, Frank Rosager.

- Jeg tror, det bunder i, at man ikke ved, hvordan det i virkeligheden er. Intensiteten i modstanden virker overdrevet og noget ude at trit med, hvordan det faktisk forholder sig.

Frank Rosager mener, at der ville være mange flere protester imod de cirka 150 biogasanlæg, der ligger i Danmark, hvis man virkelig var generet af at bo tæt på et anlæg.

- Fakta er, at man kan begrænse lugtgenerne, så man sagtens kan leve ved siden af et biogasanlæg, siger han.

I Grindsted har Benthe Ibsen fået endnu en underskrift i hus. Hun går ind for en grøn omstilling, men synes ikke, at det nye biogasanlæg skal placeres, hvor det generer borgerne.

Men et eller andet sted skal det jo ligge?

- Ja, men så placér det da for pokker, så det ikke ligger lige op mod vestenvinden ind mod Grindsted by.