Danskere i nybyggerier kan betale op til 20.000 kroner for meget i skat

Skats fejlvurderinger rammer også ejendomsværdiskatten for ejere af nybyggede huse.

Boliger bygget inden for de sidste 10 år bliver også ramt på ejendomsværdiskatten.

Danskere, som har bygget hus inden for de sidste 10 år kan have betalt tusindvis af kroner for meget i skat på grund af Skats fejl i de offentlige ejendomsvurderinger.

I modsætning til de normale husejere bliver de nemlig også ramt på ejendomsværdiskatten.

Almindelige husejere bliver reddet af Fogh-regeringens skattestop, der sikrer, at de beskattes efter de offentlige ejendomsvurderinger fra 2001. Men for huse bygget efter 2001 bliver der lavet en ny vurdering, som derefter omregnes til 2001-niveau. Og de vurderinger har der også været problemer med.

- Hvis vurderingerne er forkerte, så bliver omregningerne også forkerte. Det vil sige, at alle der har bygget hus inden for de sidste 10 år er i meget stor risiko for at ligge for højt, og det gælder både ejendomsskat og ejendomsværdiskat, siger Christian Gommesen-Byrjalsen, chefjurist i rådgivningsselskabet Rafn & Søn.

Op til 20.000 kroner

For de fleste drejer det sig om en overbeskatning på 3.000 til 5.000 kroner årligt, men Christian Gommesen-Byrjalsen har også set eksempler på familier i nybyggerier, som betaler 20.000 kroner for meget.

Problemet er i særlig stort i områder, hvor der er bygget nye bydele hen over flere år. Her bruger Skat nemlig vurderingen fra de første huse, der blev bygget, til at finde ud af, hvor meget de næste huse skal vurderes til.

- Man tager udgangspunkt i den vurdering, som de andre har, og hvis den vurdering er for høj, så bliver de nye boliger også ramt. Det er en dominoeffekt.

Ikke meget at gøre

Som det er nu, har ejere af nybyggede boliger ikke nogen mulighed for at gøre noget ved en forkert offentlig ejendomsvurdering, medmindre vurderingen er helt frisk.

- Med skattereformen har Skat ophævet retten til at få fjernet de gamle vurderinger, så der er bare lukket. Og folk der bygger et nyt hus og får deres første vurdering har kun et skud i bøssen, og det er at klage inden fire måneder efter deres første vurdering er landet i postkassen.

Hvis man har tænkt sig at klage over sin vurdering, anbefaler Christian Gommesen-Byrjalsen, at man kontakter en ekspert på området, som kan hjælpe med udregningerne.

Facebook
Twitter