Danskere med dobbelt statsborgerskab er også påvirket af Trumps indrejseforbud

Danskere med dobbelt statsborgerskab i et af de syv lande, der er omfattet af det amerikanske indrejseforbud, får ikke lov at rejse ind i USA.

Borgere med dobbelt statsborgerskab i et af de syv lande, der er omfattet af det amerikanske indrejseforbud, får ikke lov at rejse ind i USA, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice. (Foto: Justin lane © Scanpix)

Danskere med dobbelt statsborgerskab i et af de syv lande, der er omfattet af det amerikanske indrejseforbud, får ikke lov at rejse ind i USA.

Det oplyser René Dinesen, chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice. Her har man i løbet af weekenden arbejdet på at få en afklaring om det amerikanske indrejseforbuds konsekvenser.

- Indrejseforbuddet er kommet lidt som en overraskelse for en del lande, og det rejser en del spørgsmål. Vi har fra dansk side været i kontakt med de amerikanske myndigheder dels i Washington og dels den amerikanske ambassade her i København, siger René Dinesen.

- Det har især været for at få afklaret spørgsmålet om, hvorvidt danskere med dobbelt statsborgerskab i et af de syv bliver afvist, hvis de tager til USA med deres danske pas. Svaret er, at det gør de, siger Rene Dinesen.

Tip os: Står du og skal til USA, og har du dobbelt statsborgerskab, hvoraf det ene er fra et af de syv berørte lande, kontakt DR Nyheder ved at sende en mail til 1212@dr.dk eller skriv til journalist Maja Maach på mlrk@dr.dk

Dekret blev underskrevet fredag

Baggrunden for Udenrigsministeriets udmelding er, præsident Trump fredag underskrev et dekret rettet mod personer fra Syrien, Irak, Yemen, Sudan, Iran, Somalia og Libyen. Konsekvensen er, at flygtninge fra Syrien på ubestemt tid ikke må rejse ind i USA.

I fire måneder må ingen flygtninge fra andre lande rejse ind i landet, og i tre måneder må statsborgere fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan og Yemen heller ikke rejse ind i USA.

Formålet er ifølge Trumps egne ord at holde "radikale, islamistiske terrorister" ude af landet.

Så hvad skal man gøre, hvis man er en af de berørte danske statsborgere, der skal rejse til USA om kort tid?

- Vi råder dem ubetinget til at kontakte den amerikanske ambassade. Ambassaden oplyser umiddelbart til os, at danskere med dobbelt statsborgerskab bliver påvirket af indrejseforbuddet. Men immigrationslovgivningen i USA er kompliceret, og derfor kan der være forskellige gråzoner og muligheder. Det er vigtigt at understrege, at de præcise omstændigheder og hvordan amerikanerne fortolker den ny lovgivning skal man spørge den amerikanske ambassade i København om, siger Rene Dinesen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Kritik fra Europa

En lang række europæiske politikere har i denne weekend også kritiseret Trumps dekreter på udlændingeområdet.

Udlændinge- og Integrationsministeriet siger til Ritzau søndag aften, at man ikke kan oplyse, hvor mange danskere indrejseforbuddet potentielt kan få konsekvenser for.

Den amerikanske ambassade i København oplyser til DR Nyheder, at man først i morgen kan melde noget konkret ud om, hvordan danskere med to pas skal forholde sig, hvis de skal til USA inden for de næste måneder.

/DR Nyheder