OPDATERET 26. JULI: Rubrikken er ændret, da Sundhedsministeriet mandag har korrigeret den melding, de ellers kom med søndag. Her kunne de oplyse, at krydsvaccinerede ville blive tilbudt et tredje vaccinestik, men mandag forlyder det, at ministeriet fortsat afventer ’sundhedsfaglige vurderinger’, før de sætter gang i et tredje stik. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Omkring 150.000 danskere kan lige nu støde ind i problemer, hvis de gerne vil en tur til udlandet.
De er nemlig krydsvaccinerede.
Det betyder, at de har fået første vaccinestik med AstraZeneca og andet stik med Pfizer eller Moderna. Men i nogle lande udenfor EU- og Schengenlandene anser man ikke krydsvaccination som en fuld vaccination ved indrejse.
De knap 150.000 danskere får derfor svært ved at rejse ind i visse lande.
Men nu vil de krydsvaccinerede blive tilbudt et tredje stik efter, at vaccineudrulningen er gennemført. Det oplyser Sundhedsministeriet til DR.
- Sundhedsstyrelsen har vurderet, at det er sundhedsfagligt bedst at tilbyde endnu en dosis mRNA-vaccine til personer, der har fået første stik med AstraZeneca vaccinen og andet stik med en mRNA-vaccine. Den praktiske tilrettelæggelse og implementering af det tredje stik til krydsvaccinerede skal nu aftales nærmere mellem Sundhedsstyrelsen og regionerne, lyder det i et skriftligt svar.
Store dele af frontpersonale er krydsvaccineret
Udmeldingen kommer efter pres fra flere af Folketingets partier. For det kan ikke være rigtigt, at så mange mennesker kommer i klemme, lyder det fra Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.
- Det siger sig selv, at det skal løses, for det kan jo ikke nytte noget, at vi har mennesker, der ikke kan rejse frit i verden, fordi de har en krydsvaccination, siger Per Larsen.
Det er hovedsageligt danskere i sundheds-, ældre- og socialsektoren, som har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen.
De danske sundhedsmyndigheder stoppede brugen af vaccinen i april efter, der var fundet en sammenhæng mellem den og få, men alvorlige bivirkninger.
Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund mener ikke, at der skal gøres forskel på frontpersonalet og resten af den danske befolkning.
- Det vil være helt urimeligt, hvis de bliver udsat for en forskelsbehandling, siger Peder Hvelplund.
Udelukket fra Thailand
En af de knap 150.000 danskere, der er krydsvaccineret, er Maneewan Choksavas. Hun og hendes mand måtte aflyse en tur til Thailand, hvor de skulle besøge Maneewans forældre.
- Jeg savner dem virkelig meget, og de er syge, siger hun.
Maneewan Choksavas har som sosuassistentelev først fået et vaccinestik fra AstaZeneca og sidenhen et stik fra Pfizer, og ifølge parret accepterer Thailand for øjeblikket ikke en krydskombination uden, at man går i 14 dages karantæne, når man rejser ind i landet.
- Jeg er skuffet og ked af det, for jeg har ventet længe på at kunne se dem (forældrene, red.), siger Maneewan Choksavas.
Hun og hendes mand, Holger Wentzel Olse, håber, at de snart finder en løsning og får mulighed for at besøge forældrene i Thailand.
- Det er jo ikke en situation, som Maneewan har sat sig i. Det er jo en situation, sundhedsmyndighederne har sat hende i. Det er dybt frustrerende, siger Holger Wentzel Olse.
Også social- og sundhedsassistent Jannie Cederlund og hendes mand skal efter planen på ferie til Thailand til oktober. Det har de gjort i mange år, og de glæder sig til at komme ud i verden igen efter en lang coronanedlukning.
Men i år volder rejsen dem problemer.
- Jeg føler mig ignoreret og ladt i stikken, siger Jannie Cederlund, der har haft svært ved at finde information om de gældende regler for krydsvaccinerede.
Hun blev i februar vaccineret med AstraZeneca og efterfølgende med Moderna, og nu håber hun at kunne nå at få et ekstra stik med Moderna, inden hun rejser til Thailand.
- Jeg ville tage imod det lige med det samme. Det ville løse rigtig mange problemer, og så ville jeg føle mig ligestillet med rigtig mange af de andre i Danmark, der har taget imod en vaccine, siger Jannie Cederlund.
FOA: Frontpersonalet har kæmpet hele pandemien
Hun og Maneewan Choksavas er langt fra de eneste, der står i den situation.
Hos FOA, der repræsenterer en stor del af det frontpersonale, der er blevet krydsvaccineret, kender man godt til problematikken. Sådan lyder det fra Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA.
- Vi har en stor del af vores medlemmer, som har familie i udlandet, og når de så vil rejse ind i landene, er den her krydsvaccine ikke god nok. Det er et kæmpe problem for dem. De har kæmpet hele coronapandemien igennem, og nu vil de gerne besøge deres familie, og det kan de ikke, siger Torben Hollmann.
Han er enig med politikerne i, at der skal findes en løsning på problemet hurtigst muligt.
- Man må gå ind og kigge på, om man kan give dem noget mere vaccine eller noget ekstra vaccine, eller vi må få snakket med udenrigsministeriet, som kan tage kontakt til de lande, hvor problemet er, så vores medlemmer kan komme hjem til deres familie.