Danskere om Marys tale: Bravo, hun fejede lige benene væk under os

Kronprinsessens fødselsdagstale til kronprins Frederik var vittig, rørende og helt fantastisk, lyder det.

VIDEO Billedet af kronprinsen i lycra fik salen til at bryde ud i latter.

En 13 minutter lang kærlighedserklæring fra kronprinsesse Mary til sin mand på hans 50 års fødselsdag har fået danskere i hobetal til at hylde den australsk fødte kronprinsesse.

- Det er uden tvivl den flotteste tale, jeg nogensinde har hørt. Wauw, skriver en bruger på DR Nyheders Facebook-side.

En anden Facebookbruger skriver:

- H.K.H. Kronprinsessen holdt en tale, så man nærmest glemte at trække vejret, og de små nakkehår rejste sig. En tale så formfuldendt af humor, varme, menneskelighed og størst af alt kærligheden.

Se hele talen i fuld længde her:

Jeg er ikke royalist - men så faldt jeg over talen

I meget positive vendinger roser folk talen ved gårsdagens gallataffel for at være både sjov, rørende, kærlig og klog.

- Bravo. Hun har lige fejet benene væk under alle danskere, skriver en anden bruger med henvisning til kronprinsessens egen formulering under talen:

- Jeg er lykkelig over, at du fejede benene væk under mig, og at vi vovede at falde for hinanden - ikke bare en kort stund, men for hele livet, lød det fra kronprinsessen.

Selv for danskere, der ikke er tilhængere af Kongehuset, har kronprinsessens tale fået flotte ord med på vejen. Som en skriver på DR Nyheders Facebookside:

- Jeg er ikke royalist, og sidder i øvrigt på Madeira og har ikke fulgt med i virakken omkring kronprinsens fødselsdag, men så faldt jeg over Marys/kronprinsessens tale her og blev rørt til tårer, for royalist eller ej; DET er sgu kærlighed, hun er vidunderlig.

Går over i historien

DR's kulturkorrespondent, Mette Hybel, vurderer, at vi kommer vi til at høre talen fra Mary igen og igen.

- Den er allerede indskrevet i historien, og den får enorm betydning for, hvordan vi ser dem nu – og til den tid, som regentpar. Vi vidste godt, de var et sammentømret par, nu står de endnu tydeligere sammen. Talen, og måden kronprinsen tog imod den på, viser, at det er et følelsesmæssigt begavet par. Og det går jo lige i hjertet, siger hun.

  • Kronprinsens egen reaktion talte også for sig selv. Da kronprinsessen sluttede med at sige til sin mand 'tillykke, jeg elsker dig', viste han et ansigtsudtryk, der med al tydelighed signalerede, at hustruens ord helt havde taget pusten fra ham.

  • Se reaktionen fra kronprinsen her i videoen:

Åbner op for privaten

Kronprinsesse Marys tale bliver rost for at være meget personlig og ikke en tale, som man traditionelt hører ved officielle kongelige fester.

Ifølge Mette Hybel vækker den så meget begejstring, fordi hun åbner op og lader os alle sammen få et kig ind i parrets helt private rum.

- Det gør hun på en meget elegant måde uden at udlevere nogen.

- Mary er meget populær, talen til hendes mand viser hvorfor. Hun er nærværende, ærlig, begavet, empatisk og humoristisk. Mary viser med sin tale, at hun har både indsigt og begavelse, og ikke mindst, at hun ser kronprinsen, som han er – og elsker ham netop derfor, siger Mette Hybel.

Viser ham som konge

Ydermere bliver man ramt i hjertet af ordene fra kronprinsessen, fordi talen er forholdsvis nede på jorden, så vi kan forholde os til dens budskab.

- Hun er i stand til at formulere sig på en ikke opstyltet og helt ukompliceret let måde. Ovenikøbet på dansk. Og så kan vi genkende ham i det, hun siger. Selvom langt de færreste af os kender kronprinsen personligt, så kan vi genkende ham, når Mary taler, siger Mette Hybel.

Talen understreger, hvem kronprinsen er, siger hun. Og det samme kan man sige om hele fejringen af den 50-årige tronfølger. Det gælder både Royal Run-arrangementet med 70.000 danskere og fødselsdagsshowet på DR1 i aften, hvor kunstnere vil hylde kronprinsen.

Fejringen viser ifølge Mette Hybel også, hvordan kronprinsen vil være som konge. En konge, der kan tale med alle og kan begå sig lige godt på jorden som på de bonede gulve.

- Det har været en interessant fejring, der uden tvivl har cementeret kronprinsens popularitet i befolkningen – og dermed også monarkiet. Kronprinsen ønskede sig en folkefest, og det fik han, siger Mette Hybel.

Dronning Margrethe var aftenens vært ved kronprinsens gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af kronprinsens 50 års fødselsdag og bød parret velkommen til festen med 360 gæster. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Fem citater fra talen

  • - 50 år i dag. Far til fire. Frømand. Kunstkender. Musikelsker. Militærmand. Sportsmand. Min mand. Erhvervsambassadør. Søn. Eventyrer. Grønlandsfarer. Bror. Og en god ven.

  • - Du møder mennesker med en umiddelbarhed og en åbenhed, som giver dig en sjælden adgang. Du rører mennesker på en helt særlig måde. Og jeg tror faktisk ikke, at du selv er bevidst om det.

  • - Du bliver glad, når andre lykkes. Du er et positivt og lattermildt menneske. Og du er ikke nærig med dine grin … eller dine vittigheder for den sags skyld. Og ofte kommer de to i par; for du griner utrolig meget af dine egne vittigheder.

  • - De, der har haft fornøjelsen af at være ude at spise med dig, ved for eksempel, at hvis en tjener spørger ”Are you finished”, så kan man være stensikker på, at du svarer ”No, I’m Danish”. Hver gang. Og griner. Hver gang.

  • - Hvis man spørger dine børn, så er du også meget vellykket som far. De beskriver dig som sød, sjov, dejlig, klog, modig, hjælpsom, sej og flot. Du er deres helt.

Facebook
Twitter