Danskere påviser KOL-årsag

Rygere, som mangler et særligt protein, har over dobbelt så stor risiko for at blive ramt af KOL - rygerlunger.

Et dansk forskerhold fra Herlev Hospital kan nu som de første i verden påvise en ny vigtig årsag til, at så mange udvikler KOL eller "rygerlunger," som sygdommen kaldes, skriver B.T.

Personer, der mangler et særligt protein i lungerne, og som samtidig ryger, har 2,5 gange højere risiko for at blive ramt at den frygtede sygdom.

Herlevlægerne afslører deres opdagelse i verdens førende videnskabelige tidsskrift for lungesygdomme, American Journal of Respiratory Medicine, der udkommer den 1. januar.

- Vi har undersøgt 48.000 danskere og fundet beviser på, at hvis man er født med et for lavt indhold af et bestemt protein i lungerne, og man så begynder at ryge, ja så er man i langt højere grad i farezonen med hensyn til at udvikle KOL. Med den viden kan vi i fremtiden screene en del af patienterne for denne defekt og gøre en ekstra indsats for at få dem til at holde sig fra at ryge, siger professor, overlæge Børge Nordestgaard, klinisk biokemisk afdeling, Herlev Hospital, og leder af forskerholdet bag den aktuelle nyopdagelse, til B.T.

Facebook
Twitter