Stofmisbrugere, alkoholikere, rygere og stærkt overvægtige fortjener ikke at få lige så hurtig sygdomsbehandling som andre befolkningsgrupper.
Det er holdningen hos rigtig mange danskere, viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Yougov Zapera har foretaget for MetroXpress.
I rundspørgen svarer 38 procent af danskerne, at det er i orden at prioritere blandt patienter med samme sygdom. Men sortering blandt patienter er ikke en holdbar løsning på de lange ventelister og flere livsstilssygdomme, lyder det fra politikere og læger, som metroXpress har talt med.
Bedre forebyggelse
Poul Jasczcak, der er medlem af Lægeforeningens bestyrelse og formand for Etisk Udvalg i Lægeforeningen, mener i stedet, at man skal satse på at behandle de mest alvorlige sygdomme først og forbedre den forebyggende indsats.
- At man er ryger eller har kørt galt i sin bil, fordi man ikke har haft gode bremser, synes vi er underordnet. Problemerne skal løses ved at behandle de alvorligt syge mennesker, før man behandler de mindre syge, og gøre meget mere for at få folk til at lade være med at udfordre deres sundhed, siger Poul Jasczcak.
Haarder: Ingen forskelsbehandling
Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder (V) er enig i, at der ikke må ske forskelsbehandling blandt befolkningsgrupper.
- Der skal være fri og lige adgang til lægehjælp og sundhedsydelser. Det er et helt fundamentalt princip i Danmark. Uanset hvor meget man selv er skyld i benbruddet, sukkersygen eller fedmeoperationen, siger Bertel Haarder.
At så mange danskere vil indføre behandling ‘efter fortjeneste' skyldes en stigende egoisme i befolkningen, mener Peder Agger, der er formand for Det Etiske Råd:
- Vi lever i en tid, hvor der er en tendens til, at den enkeltes selvbestemmelse spiller en stadigt større rolle. Men hvis vi begynder at prioritere på den måde, får vi et samfund, som jeg ikke bryder mig om. Og hvor sætter vi grænserne? Skal dem, der ryger 20 cigaretter bag ved dem, der ryger 10?, spørger Peder Agger.