Danskere skal holde sig fra befærdede områder i Istanbul

Udenrigsministeriet har endnu ikke overblik over, om der er danskere blandt de sårede eller dræbte.

Tyrkisk politi og udrykningskøretøjer arbejder i gågaden Istiklal efter dagens angreb i Istanbul, Tyrkiet. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

Udenrigsministeriet arbejder stadig på at finde ud af, om der er danskere blandt de fem dræbte og mindst 36 tilskadekomne efter dagens selvmordsangreb på en befærdet gågade i Istanbul.

Det siger chefen for Udenrigsministeriets Borgerservice til DR.

- I øjeblikket er vores konsulat i Istanbul i færd med at undersøge, om der er danskere blandt dem, der er indbragt på hospitalerne, men vi har ikke noget svar på nuværende tidspunkt, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Ministeriet regner med, at der er mange danskere i byen på grund af påskeferien. Præcis hvor mange tør ministeriet ikke sige.

Dagens angreb får også Udenrigsministeriet til at genvurdere rejsevejledningen for Tyrkiet, selvom den allerede nu advarer om terrorrisiko og mod at opholde sig på befærdede områder.

- Det her bekræfter den advarsel, vi har, om at man så vidt muligt skal holde sig fra steder, hvor mange mennesker samles, siger Borgerservicechefen.

- Det kan man ikke altid undgå som turist, men det er i hvert fald noget af det, vi må lægge endnu mere vægt på, nu hvor vi skal til at opdatere rejsevejledningen.

Det tyske udenrigsministerium fraråder tyske turister udgang fra hotellerne. Ifølge Ole Egberg Mikkelsen vil det danske udenrigsministerium overveje noget lignende i løbet af dagen.

  • Det kan du gøre, hvis du er i Istanbul
  • Udenrigsministeriet opfordrer danskere til at downloade app'en Rejseklar, registrere sig på danskerlisten og holde sig orienteret om den lokale udvikling i Istanbul og de andre steder, som danskere besøger i Tyrkiet.
  • Hvis man er i Istanbul som dansker i øjeblikket og har pårørende i Danmark, så råder ministeriet til, at man sender en sms, ringer hjem eller skriver en opdatering på sociale medier, om at man er i god behold, for bekymrede pårørende ringer til ministeriets globale vagtcenter.