Danskere står af gaveræset

En stor del af danskerne ønsker sig ikke noget til jul. Og de, der gør, ønsker sig først og fremmest oplevelser.

En stor del af danskerne ønsker sig ingenting til jul, men hos dem, der gør, står en oplevelse højt på ønskesedlen. Det kunne f.eks. være en tur til byernes by, Paris.

Flere end hver tredje dansker - 37 pct. - ønsker sig ingenting til jul eller ved ikke, hvad de skal skrive på ønskesedlen. Det viser en aktuel måling, som Rambøll Management/Analyse Danmark har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Materielt mætte

Ifølge direktør Kirsten Poulsen fra Firstmove, som bl.a undersøger nye tendenser, står flere og flere af julegaveræset i disse år.

- Der er fyldt op på alle hylder og i alle skabe. Vi er materielt mættet til et punkt, hvor vi er ved at brække os, erklærer Kirsten Poulsen, som forudser et stigende antal danske juletræer uden pakker under.

- I stedet for at spilde tid på at købe og bytte gaver, vil vi bruge tiden på at være sammen og nyde højtiden og måske endda reflektere over, hvorfor vi holder jul, siger hun.

Julegaven 2010 er en oplevelse

Størstedelen af danskerne har dog stadigvæk plads til et par ønsker på ønskesedlen. Den mest populære julegave er oplevelser i form af f. eks. rejser, koncerter og wellness.

Kun knap halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen ønsker sig materielle gaver. Her har 12 pct. beklædning øverst på ønskesedlen, mens 9 pct. ønsker sig elektronik. 7 pct. ønsker sig ting til deres hobby, og 4 pct. ønsker sig hjemmelavede gaver.