Danskere syge af bakterier fra grise

I år er mindst 55 danskere blevet smittet med modstandsdygtige bakterier fra svin. MRSA hedder bakterien der kan gøre os alvorligt syge.

Naja Skoven fra Hjørring med sin søn Casper, som hun smittede med multiresistente stafylokok-bakterier. (Foto: © Karin Mette Pedersen, DR Nordjylland)

I år er mindst 55 danskere blevet smittet med modstandsdygtige bakterier fra svin. MRSA hedder bakterien der kan gøre os alvorligt syge.

Dreng smittet af sin mor

Svine-passer Naja Skoven fra Hjørring har været smittet - og hun kom til at smitte sin et-årige søn.

Stafylokokbakterien, MRSA CC 398, var årsag til en langvarig mellemørebetændelse hos Naja Skovens søn i 2008, og hun kom først selv af med smitten, da hun skiftede job til en anden gård, der får dyr et andet sted fra.

Bakterier spredes i staldene

Når MRSA-bakterier dukker op på sygehuse, bekæmpes de nådesløst, mens de får lov at leve og spredes i staldene.

Bakterien lever i grisens tryne og på dens skind, og bakterien spredes i staldenes støv, når grisene nyser og bevæger sig rundt.

Stikprøver viser, at 13 procent af danske slagtesvin bærer bakterien, som kan gøre mennesker syge.

55 danskere smittet i 2010I de første ni måneder af 2010 er 55 danskere blevet smittet med svinevarianten af MRSA CC398. Nogle er raske bærere og bliver ikke umiddelbart syge, men der er risiko for, at bærere smitter sig selv, hvis de får en skramme i huden. Desuden kan svækkede mennesker blive alvorligt syge, hvis de smittes.

Myndighed og landbrug udrydder ikke bakterien

Alligevel har myndighederne eller landbruget selv intet gjort for at udrydde bakterien i staldene, og det kritiserer en af landets førende forskere i stafylokokker, professor og overlæge Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitetshospital.

Ifølge Kolmos bør myndighederne sætte ind mod smittekilden staldene, inden problemet vokser sig endnu større.

Eksperterne er enige om, at landbrugets store antibiotikaforbrug er årsag til resistensen.