Danskere tjener gode penge på at udleje boligen til udlændinge

Masser af turister vil bo privat, når de besøger Danmark, og der er gode penge at tjene for danskerne, der ønsker at leje deres lejlighed ud.

Danskere kan tjene gode penge på at udleje deres hjem til turister.

Danskere lukker gerne fremmede gæster ind i deres hjem. Og udenlandske turister vil i langt højere grad end tidligere bo privat, når de besøger Danmark.

Det viser nye tal, som Politiken har indhentet tal fra to af de mest populære formidlingstjenester Airbnb og Homexchange.com.

Tallene viser, at de to tjenester alene i 2013 vil bidrage med 452.000 overnatninger. Det svarer til otte procent af de udenlandske overnatninger på hoteller sidste år.

Omkring 38.000 turister har været på besøg i danske hjem, viser tal fra Airbnb. Her lægger man ikke skjul på, at der er penge at tjene for danskerne gennem deres populære udlejningssystem.

- Der er gode muligheder for at tjene en ekstra skilling på at udleje sin bolig eller et ledigt værelse. Udover at det kan være en supplerende indtægt, er det også en mulighed for at invitere verden indenfor og få gode oplevelser og møde andre kulturer, hvis man har mod på det, siger Anne Sofie Kirkegaard, Social Media & Content Coordinator for Airbnb.

Danskere tjener penge

Og det gavner danskere, der har mod på at leje boligen ud.

Én af dem er Claus Bermann, der er chef for en produktionsafdeling i et reklamebureau. Han tager omkring 500 kroner per nat.

- Det har været en rimelig god forretning. Der har været stor efterspørgsel på lejligheden, fordi den ligger centralt, fortæller han.

I løbet af de seneste tre måneder har han lejet sin lejlighed ud mellem tyve og tredive gange.

- Det er overvejende af økonomiske grunde, at jeg gør det. Der er flere penge i det end i almindelig fremleje, siger Claus Bermann, der har oplevet så stor efterspørgsel på sin lejlighed, at den næsten ikke har stået tom i juli.

Anne, der ikke vil have sit efternavn offentliggjort, var én af de første i sin omgangskreds, der begyndte at leje sin lejlighed på Vesterbro ud. Men hun oplever at flere af hendes venner og bekendte er begyndt at gøre det samme. Anne, der er studerende, vurderer, at hun har tjent omkring 10.000 kroner på at leje lejligheden ud.

- Jeg har oplevet meget efterspørgsel på den, fordi den ligger centralt på Vesterbro. Det giver mig et ekstra økonomisk overskud. Min kæreste og jeg plejer at spare pengene op og bruge dem til at tage ud at rejse, siger Anne.

Flere turister vil booke sig ind

Og tendensen Janne Liburd, formand for turismeforskerne i Danmark, mener kun, der bliver større muligheder for danskerne for at tjene lidt ekstra på at leje deres bolig eller dele af den ud for en kortere periode.

- Baseret på de væksttal, der har været fra 2012 til 2013 på airbnb, så ser vi jo en stigning som er helt oppe på 267 procent på en etårig periode. Og antallet af gæster, der booker på den her måde, er i kraftig stigning over hele Europa især, siger hun til dr.dk og slår fast:

- Og den her udvikling vil kun være i voldsom hast. Tallene viser kun, at flere turister vil booke sig ind hos danskerne, og jeg har ingen grund til at tro, at det på nogen måde skulle være nået en eller anden topkurve og være faldende.

Kommet for at blive

Janne Liburd forklarer, at det er muligheden for at få en billig overnatning og samtidig få et helt personligt indblik i nogle danskeres liv ved at bo i deres hjem, der lokker turisterne.

- Den her tendens til at tage en kort ferie et eller andet sted hen med lave overnatningsomkostninger og mulighed for at komme ud og se noget i en storby, hvor man kan bruge nogle penge på oplevelser og seværdigheder, det er kommet for at blive, siger hun og fortsætter:

- Hvor vidt det bliver en mere lukrativ del af danskernes indkomst, det vil jeg nok stille mig mere tvivlsom overfor, men det er en mulighed, som er lettilgængelig, hvor man hurtig kan konvertere ens lejlighed om til at være et feriehjem et par dage.