Danskere uenige om influenzavaccine

Skal vi alle have en sprøjte mod Influenza A? Eller er det kun folk i risikogruppen og særligt udvalgte, der skal vaccineres? Spørgsmålet deler befolkningen.

Langt fra alle mener, at det er en god idé at give influenzavacciner til samtlige danskere. Det viser en ny meningsmåling.

Fire ud af ti danskere mener, at alle i landet skal tilbydes en vaccine mod Influenza A. Og lige så mange siger nej til influenzavaccine til samtlige borgere.

Det viser en en ny undersøgelse, som Capacent har lavet for DR. De resterende femten procent er hverken for eller imod.

Andre lande vaccinerer alle

I Norge og Sverige og en række andre vestlige lande bliver hele befolkningen vaccineret mod sygdommen, men herhjemme har myndighederne kun købt vaccine nok til 1,6 millioner mennesker.

- Alle danskere burde få en vaccine. Så er det lige meget, om man er overvægtig eller andet. Alle burde få den, siger butiksmedarbejder Jamey Cook.

Og i alt 41 procent af os er enige med ham.

- Det er jo ikke den mindst farlige sygdom, så det er måske meget godt at være vaccineret. Det synes jeg, selvom jeg ikke er særligt bange, siger gymnasieelev Jeppe Christensen.

80 smittede på en uge

Sundhedsstyrelsen forventer, at de første danskere vil kunne blive vaccineret omkring den 1. november.

Indtil videre lyder meldingen, at vaccinen vil blive tilbudt særligt udsatte personer, sundhedspersonale og nøglepersoner. Men det er endnu ikke afgjort, hvem der får tilbuddet.

Indtil nu er omkring 400 danskere blevet smittet med Influenza A. Alene sidste uge var der 80 nye tilfælde, men hidtil er ingen herhjemme døde af sygdommen.

Kun til risikogruppe

Og det får 44 procent af danskerne til at mene, at det ville være at overdrive, hvis samtlige indbyggere skulle stikkes mod sygdommen.

- Jeg synes generelt ikke, at man skal vaccinere på den måde. Men selvfølgeligt er der nogle svage mennesker, som måske skal have den tilbudt, fordi de er i risikogruppen, siger social- og sundhedsassistent Monika Pedersen.