Danskere uenige om Zornig-indsamling: Næstekærlighed eller arrogance?

Er det okay at betale bøden for en, der har brudt loven af et godt hjerte? Danskerne er uenige.

Det var især, da hundredvis af mennesker i september gik langs motorvejen, at flere danskere gav flygtninge og migranter et lift mod Sverige. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015) (Foto: claus fisker © Scanpix)

I går blev Lisbeth Zornig Andersen og hendes mand Mikael Rauno Lindholm dømt skyldige i menneskesmugling, da de sidste år gav en flygtningefamilie et lift til Sverige.

I dag har en privat indsamling med det formål at betale bøden allerede oversteget det totale beløb på 44.000 kroner, og nu skal det overskydende beløb gå til at dække bøder hos andre danskere, der blevet dømt for det samme. I skrivende stund er beløbet på 114.150 kroner.

Dét trick får danskere til at fare i flint i artiklens kommentarspor på Facebook.

- Det er mere end undergravende for retssystemet, nu kan alle gå på nettet og få deres bøde betalt af andre, selvtægt er blevet indført og straffeloven nedlagt af kendis'er, skriver brugeren Kiikii Jensen. Flere andre henviser til, at Zornig ikke selv har bedt om indsamlingen og roser initiativet.

Forskel på lovbrud

Også blandt de danskere, DR har talt med, er der blandende holdninger:

Gitte Appel mener eksempelvis, at det er forkert at lade andre folk betale ens bøder:

- Så accepterer man jo ikke, at man har fået en dom for at gøre noget forkert i forhold til vores love og regler. Jeg synes, at man må tage sin straf, og deri må man også selv betale sine bøder, siger hun.

Claus Palmelund er principielt enig og vil ikke selv hverken smugle flygtninge eller støtte en indsamling. Men han forstår folk, der gør:

- Det er noget andet, end hvis man har kørt for stærkt i sin bil eller har begået skattesvig, og der så er nogle andre, der er med at dække sådan en bøde. Det her har også noget med næstekærlighed at gøre, så det er en situation, der er anderledes.

Issam Elkhateb fremhæver, at flygtningene allerede var i Danmark, da de blev hjulpet, og at man skal hjælpe andre mennesker, når der er mulighed for det. Selv er han oprindeligt palæstinenser fra Libanon.

- Vi var ligesom dem, da vi kom til Danmark for 25 år siden. Da hjalp mennesker i Danmark os rigtig meget.