Danskerne afbestiller de sommerhuse, de skyndte sig at booke i vinter

Udsigten til ti dages karantæne betyder, at tyskerne ikke bare kommer og overtager de ledige huse. Horesta er bekymret for konsekvenserne for turismeerhvervet.

Udsigten til ti dages isolation er ikke attraktiv for udenlandske turister, som derfor vælger Danmark fra i øjeblikket. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Det kunne have været så godt - sehr, sehr schön eller endda wunderbar, om man vil.

Men - man skal virkelig kigge langt efter bilerne med tyske nummerplader i det danske sommerland lige nu.

På samme måde er der ualmindeligt få svenskere, nordmænd, hollændere og så videre for årstiden, for de orker ikke alt det bøvl, der møder dem ved den danske grænse.

Der er ellers plads nok rundt omkring.

Sådan lyder det fra nogle af de største feriehusudlejere herhjemme, som DR Nyheder har talt med.

I februar fortalte de selvsamme udlejere, hvordan salget af overnatninger i feriehuse var eksploderet så voldsomt, at man formentlig gik forgæves, hvis man på det tidspunkt satte sig for at bestille et ophold.

Danskerne ville væk fra corona-hjemmekontorerne i vinterferien, påskeferien og længere frem, så markedet var stort set støvsuget for alt med fire vægge og en dør.

Nu er situationen en anden.

- Europa er ved at åbne op, og en tur sydpå til Gardasøen eller Frankrig trækker bare mere i mange danskere end et sommerhus ved vestkysten. De vil ned til alt det gode, de rejste efter før corona. Derfor oplever vi, at mange af dem, der havde garderet sig ved at booke en ferie i Danmark, nu annullerer deres bestillinger og laver nye planer, siger Allan Maul.

Han er direktør hos Feline Holidays, som står bag udlejningsportalen dansk-sommerhusferie.dk med mere end 30.000 sommerhuse i kartoteket.

Her er annulleringsraten lige nu tre gange højere end i 2019 og på niveau med 2020, da det også væltede ind med afbestillinger.

Dengang blev en del af økonomien reddet, fordi man gjorde det til et anerkendelsesværdigt formål for turisterne at rejse ind i Danmark til et lejet sommerhus. Den regel er ikke indført i år.

- Husene står tomme lige nu, for der er ikke nok danskere til at fylde dem op. Sådan har det været siden påske, fordi vi ikke har holdt ferie, mens tyskere og andre udlændinge holder sig væk og retter blikket mod eksempelvis Østrig og Frankrig. Og selvfølgelig gør de det med udsigten til karantæne, når de er kørt over grænsen, siger Allan Maul med henvisning til de danske indrejseregler.

De siger nemlig, at hvis man indrejser fra et orange land eller region, skal man både testes og gå i ti dages isolation 'uden ugrundet ophold'. Også selv om testen viser negativ, fremgår det af coronasmitte.dk.

- Det er tåbeligt! Der er en undtagelse for dem, der bor i Slesvig-Holsten i Nordtyskland, men smitten er lige så lav i Hamborg, Mecklenburg-Vorpommern og flere andre regioner. Hvorfor må folk derfra ikke komme herop? Jeg tror, myndighederne efterhånden selv har glemt, hvorfor alle de her regler er indført, og resultatet er, at alle er forvirrede, siger Allan Maul.

Tyskerne holder ferie på andre tidspunkter end danskerne, og derfor plejer de at fylde sommerhusene op i de perioder, hvor danskerne er på arbejde og i skole. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

'Mange tyskere er virkelig 'Dänemark-Liebhaber''

Allan Maul fortæller, at tyskerne traditionelt er ude i meget god tid, når de planlægger ferier. De plejer gerne at bestille og betale sommeropholdet i Danmark i september året før, for så er der styr på sagerne.

- Det ligger i deres dna at være effektive på den måde, og mange tyskere er virkelig 'Dänemark-Liebhaber', som elsker renheden og skønheden ved naturen heroppe. Danskere kigger hinanden i øjnene den fredag, de går på ferie, og spørger: 'Hvor skal vi hen på mandag?' Derfor er det et kæmpe problem for turistbranchen over hele landet, at udlændingene ikke kommer hertil, siger Allan Maul.

Hans største bekymring går på de erhvervsdrivende i turistbranchen - isboderne, strandkioskerne, butikkerne, restauranterne, hotellerne, campingpladserne, forlystelsesparkerne, turbådene i Københavns kanaler, put and take-ejere med flere - der ikke tjener de penge, de havde håbet på.

- Mange steder er der ingen gæster. Der er tomt. Jeg er bange for, om de mennesker, der skal leve af turisme ude i ferielandet, overhovedet er der om et år, hvis turisterne har lyst til at komme tilbage til den tid, siger Allan Maul.

Ingen vil bruge sin ferie på dobbelt-karantæne

Den bekymring deler Kristian Nørgaard. Han er politisk chefkonsulent hos Horesta, som blandt andet er brancheforening for virksomheder inden for turisme- og oplevelsesøkonomi.

- Efter det, vi har været igennem de seneste 15 måneder, havde mange håbet at se ind i en sommer, hvor noget af det tabte kunne hentes hjem. Derfor er det stærkt bekymrende, at vi nu står i en situation, hvor danskerne rejser væk, uden at andre kan rejse ind og bruge penge her, siger Kristian Nørgaard.

Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent hos Horesta. (© Horesta)

Han langer ud efter de danske indrejseregler, der siger, at udlændinge skal i karantæne, når de kommer og EU-regler, der siger, at man skal i karantæne, hvis man kommer hjem fra et land med mere end et bestemt antal smittede per 100.000 indbyggere.

- Når vi i Danmark tester så mange, som vi gør, så vil vi finde flere smittede, og det betyder ikke noget, at vi har en lav positivprocent. Vi vil stadig ligge højt i EU-systemet, og hvem har lige lyst til at starte og slutte sin ferie med at være isoleret. Det er helt håbløst, siger Kristian Nørgaard.

- Vores håb er, at politikerne er villige til at gentænke de restriktioner, der holder eksempelvis nordmænd og tyskere fra Hamborg og omegn ude, siger han.

- Der er langt op til de godt 15 milliarder kroner, udenlandske gæster plejer at bruge på deres ferie i Danmark, men det kunne være en start.

Halvanden million tyskere kommer ikke denne juni

Carlos Villaro Lassen, administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, oplyser til DR, at dansk erhvervsliv ifølge hans beregninger går glip af 3,5 milliarder kroner, som tyskerne erfaringsmæssigt villa have brugt her i landet i april, maj og juni.

- Alene i juni ville vi i et normalt år have budt halvanden million tyskere velkomne. Det sker så ikke, fordi vi har et ekstremt restriktivt system her i landet, der ikke accepterer den måde, tyskerne indberetter deres smittetal på, siger Carlos Villaro Lassen.

Carlos Villaro Lassen, administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Flere af de tyske delstater har så lav smitte, at de opfylder de danske krav til incidenstal - det vil sige antal smittede per 100.000 indbyggere, men alligevel har myndighederne herhjemme ikke givet grønt lys for gæster fra de områder.

Det skyldes, at tyskerne indberetter deres smittetal på en måde, der ikke stemmer overens med den måde, de danske myndigheder kræver.

Nyhedsbureauet Ritzau har spurgt Justitsministeriet, hvorfor der endnu ikke er lempet på indrejserestriktionerne for Hamborg og Mecklenburg-Vorpommern, når de to delstater har tilpas lave incidenstal.

Ministeriet forklarer, at Tyskland ikke indberetter en række regionale testdata til Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol (ECDC). Det drejer sig om data for regional testintensitet og regionale testprocenter.

Da Tyskland ikke indberetter de data til ECDC, som er med til at danne grundlaget for de danske myndigheders rejserestriktioner, er det ikke muligt at lave regionale rejserestriktioner i Tyskland, forklarer Justitsministeriet.

Undtagelsen er altså delstaten Slesvig-Holsten, fordi den ligger i grænselandet.

- Det er noget teknisk, og det er fuldstændigt grotesk at være vidne til. Flere tyske delstater er derfor fortsat farvet orange på Udenrigsministeriets kort, mens regioner i Italien med højere incidenstal er ændret til gul. Eksempelvis er tallet lige nu 47,20 for Umbrien, mens det er 44,50 for Hamborg, siger Carlos Villaro Lassen.

- Når vi så samtidig kan se, hvordan charterturisterne står stuvet sammen tæt op ad hinanden i lufthavnen på Mallorca, er det endnu mere grotesk, at en tysk familie ikke kan komme til Danmark i deres egen bil og køre direkte ud i et sommerhus i naturen.

Den 26. juni fjernes alle isolationskrav ved indrejse fra orange lande og Schengenlande, oplyser Justitsministeriet.