Danskerne bedrager for milliarder

Danskerne begår hvert år socialt bedrageri for flere milliarder, og kommunerne opdager kun en lille procentdel af bedraget.

Danskerne snyder hvert år systemet for milliarder.

Vi danskere begår hvert år socialt bedrageri i milliardklassen. Mere præcist snyder vi systemet for mellem 7 og 12 milliarder kroner årligt. Det viser en ny rapport fra KMD Analyse.

Milliardbeløbet svarer til mellem 3 og 5 procent af de sociale ydelser, der udbetales totalt. Til sammenligning kunne man drive næsten hver fjerde folkeskole i Danmark for de penge, der udbetales på grund af snyd.

Kommunerne vil kontrollere mere

Selv om kommunerne i de senere år har opprioriteret indsatsen, var de i 2010 "kun" i stand til at standse socialt bedrag for cirka 350 millioner kroner. Det beløb udgør 4-7 procent af det samlede bedrag, og kommunerne efterlyser flere muligheder for at kontrollere og overvåge borgerne.

Vi kender bedragere

KMD-analysen viser, at hver femte dansker kender en der snyder med sociale ydelser, og at danskerne også ønsker mere kontrol. Vi foretrækker dog de digitale muligheder, herunder registersamkøring, frem for mere fysisk overvågning.

Rapporten fra KMD Analyse er blandt andet baseret på data fra en rundspørge blandt de ansvarlige for kommunernes kontrolenheder og en rundspørge, som har kortlagt danskernes holdninger til socialt bedrageri.