Danskerne betaler flere og større bøder

Aldrig før har vi betalt så meget i bøder, som nu. Det kan give mistillid, siger ekspert.

Politiets øgede fokus på bøder for fartovertrædelser har tidligere vakt kritik. I år regner staten med to mia. kroner i bødeindtægter. (© Colourbox)

Der er fartbøder, biblioteksbøder, fyrværkeribøder, bøder for besiddelse af ulovlige stoffer og bøder for at være skyld i arbejdsulykker. Blandt andet.

I år har staten på finansloven budgetteret med bødeindtægter på over to mia. kroner, og det er mere end nogensinde før, skriver Berlingske. Sidste år var beløbet 1,6 mia. kroner, men siden er politiets automatiserede fartkontrol blevet udvidet. For fem år siden, i 2010, tjente staten det halve, 900 mio.kroner, på bødeindtægter.

Dertil kommer de bøder, som danskerne betaler til private eller halv-offentlige firma, som parkerings- og kontrolafgifter.

Et lille greb med stor signalværdi

Ifølge professor Jacob Torfing fra Roskilde Universitet er der flere grunde til, at der i dag udskrives langt flere og større bøder i Danmark.

For når journalister og opposition kræver handling, er bøder et let greb med stor signalværdi for den ansvarlige. Samtidig er der indført flere resultatmål i det offentlige, siger Jacob Torfing til Berlingske:

- Der er mål for, hvor mange dage politiet skal rykke ud, og hvor mange dage om året de såkaldte stærekasser skal fotografere fartsyndere. Det fører alt sammen til flere bøder og mere straf.

Bøder kan give mistillid

Men det øgede fokus på bødestraf kan i sidste ende risikere at fremme mistilliden til myndighederne, siger flere eksperter til avisen.

- Udefra kan det være svært for borgerne at se, om politikernes hensigt er at ændre adfærd eller at kradse penge ind, siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen til Berlingske og påpeger, at det især er problematisk, at provenue fra bøder bliver indregnet som finansieringsgrundlag.

Samtidig kan danskerne blive bødestraffet på en række nye områder: For eksempel ved at udeblive fra behandling på et sygehus eller til et bilsyn, ligesom tandlæger, restauranter, hoteller og efterskoler også er begyndt at udstede bøder for udeblivelse, skriver Berlingske.

Opdateret klokken 11.48: Tidligere fremgik det, at de 800.000 gange danskere har glemt at tjekke ud med Rejsekortet blev straffet med bøde. Rejsekortet A/S gør dog opmærksom på, at det er med de 25 kroner, der bliver opkrævet ved glemt udtjekning er en minimumsbetaling, uanset rejselængde, og ikke en bøde.