Danskerne elsker kinesiske varer: Michaela har købt over 1.000 ting

Danskerne modtager millioner pakker fra Kina, men varetjek viser problemer med både sikkerhed og kemi.

Michaela Nielsen fra Korsør køber især legetøj til børnene, køkkenting og elektronik fra Kina.

En peberkværn, en Pokémonfigur, en samling af proptrækkere og tøj til hele familien. Og så omkring 1.000 andre produkter.

Listen over ting, Michaela Nielsen fra Korsør har købt hjem fra Kina, er lang. Cirka hver anden dag finder hun telefonen frem og bestiller en vare hjem fra en kinesisk leverandør.

Michaela Nielsen er ikke alene.

Danskerne køber nemlig ind på kinesiske internetbutikker som aldrig før. På få år er antallet af pakker, der sendes fra Kina til Danmark, mere end tredoblet.

I år forventes danskerne således at modtage 15,8 millioner pakker fra Kina. Det svarer til 43.287 pakker om dagen.

Danskernes tredjemest foretrukne webshop er Wish.com - et amerikansk firma, som sælger kinesisk producerede varer.

Pakkekalendere og julegaver

Wish er også Michaela Nielsens foretrukne indkøbsapp. Når juleaften indfinder sig i familien Nielsens hjem i Korsør, er der mange kinesiske varer under træet, fortæller Michaela Nielsen.

Ja, faktisk har de kinesiske varer allerede reddet julen.

- Jeg har både købt julegaver og pakkekalendere til mine fem børn. 21 ud af de 24 gaver, de får hver, er i hvertfald købt i Kina. Jeg tror, at de tre gaver jeg har købt til hver i Danmark har været dyrere end dem, jeg har købt i Kina. Du skal bare vide, hvad du vil have og i god tid. Jeg startede allerede i august, fortæller hun og forklarer, at de kinesiske varer gør, at hun kan forkæle sine børn, selv om hun er på overførselsindkomst.

Et udvalg af de ting, Michaela Nielsen har købt hjem fra Kina.

Wish har ikke kun taget Danmark med storm. Globalt benytter 300 millioner mennesker Wish.coms mobilapp, og i 2017 var der to millioner daglige handler på Wish.com.

Wish sælger deres varer billigt. Et hurtigt kig ned over siden, viser, at man for eksempel kan få høretelefoner for syv kroner, et smart-ur for 45 kroner og 15 assorterede fingerringe for 16 kroner.

Alligevel er virksomheden vurderet til at være 8,5 milliarder amerikanske dollars værd. Det svarer til næsten 56 milliarder kroner.

Fra skumfidusrister til milliardfirma

Wish blev stiftet i 2011 af den polsk-canadiske entreprenør Peter Szulczewski. Det første, Wish solgte, var en maskine til at riste skumfiduser på. Maskinen kostede 20 dollars og blev revet af de digitale hylder. Det overbeviste Peter Szulczewski om, at der var et marked for helt billige produkter.

- Det var tydeligt, at der var prisbevidste kunder, som ikke ville købe mærkevarer, men som købte billigere alternativer, siger han ifølge det amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

De kinesiske produkter, man kan købe hos Wish er blevet kritiseret for at være dårlig kvalitet, blandt andet af Forbrugerrådet Tænk herhjemme.

Men Michaela Nielsen er tilfreds med kvaliteten af de over 1000 varer, hun har fået sendt hjem fra Kina.

- Jeg har ikke så høje forventninger til det, jeg køber, men jeg er blevet positivt overrasket mange gange, siger hun.

Og hvis en ting så går i stykker, så ryger den bare ud og bliver erstattet af en anden af kinesisk kvalitet.

- For jeg har jo kun givet syv kroner for den, siger hun.

Kun få klager, men vær forsigtig

Det billede kan man godt genkende hos Forbrugerrådet Tænk, hvor de ikke får så mange henvendelser om de kinesiske webbutikker, som man kunne forestille sig.

- Selvfølgelig får vi nogle henvendelser, men det fylder ikke så meget. Værdien af de produkter, forbrugerne køber, er sjældent særlig høj, så forbrugerne er nok mere tilbøjelig til at acceptere, at de har en kort levetid, siger Paula Brammann, som er juridisk konsulent hos Forbrugerrådet.

Hvis man er utilfreds med en vare - eller den aldrig kommer frem, så skal man henvende sig til virksomheden.

Michaela Nielsen har kun oplevet to gange, at en vare ikke kom frem. Begge gange var Wish hurtig til at refundere hendes penge.

- I forhold til de danske netbutikker synes jeg faktisk, de har en usædvanligt god service. Der er ikke noget med, at du skal have sure medarbejdere i røret eller noget, siger hun.

Forbrugerrådet Tænk går ikke så langt som til at fraråde danskerne at købe kinesiske varer, men opfordrer til forsigtighed, siger jurist Paula Brammann og understreger, at man skal være opmærksom på, hvad man køber.

-Vi har igennem vores varetjek på wish.com sidste år i december og vores test af kemi i legetøj købt i Kinesiske webshops konstateret, at der er store problemer med produktsikkerheden generelt og oplysning om problemkemi i særdeleshed.

Facebook
Twitter