Danskerne er blevet mere utrygge

En ny stor tryghedsmåling, der offentliggøres i næste uge, viser, at langt flere danskere føler sig utrygge end tidligere, skriver Berlingske Tidende.

Forskere kæder den voksende utryghed sammen med bandekrig og hjemmerøverier. På billedet demonstreres der imod vold og skyderi på Nørrebro. (Foto: © Teitur Jónasson, Scanpix)

Danmarks renommé som et af verdens mest trygge samfund er under alvorligt pres. En ny stor tryghedsmåling, der offentliggøres i næste uge, viser, at langt flere danskere føler sig utrygge end tidligere, skriver Berlingske Tidende.

Blandt de unge er udviklingen værst. Hver femte dreng mellem 15-19 år føler sig nu så utryg, at han er bekymret for at gå rundt i sit eget kvarter efter mørkets frembrud, viser den store undersøgelse, der foretages af TrygFonden hvert andet år. Det er næsten tre gange flere end ved seneste måling. Næsten hver tredje pige føler sig utryg.

Forskerne bag undersøgelsen er meget overraskede over udviklingen. De kæder den voksende utryghed sammen med bandekrig og hjemmerøverier, der efterhånden er flyttet ind som en permanent del af billedet i flere byer.

- Tidligere var det en myte, at utrygheden voksede. Det er det ikke længere. Vi taler om en stigning, der virkelig vil noget, siger forskningschef Anders Hede fra TrygFonden.